Meijel
Natuur
Op
zondag14jul201908:30

Zomer in de Mariapeel

Insecten in herstellend hoogveen

De Mariapeel is een herstellend hoogveen. Enkele jaren geleden is er een LIFE+ project uitgevoerd om de condities voor hoogveenherstel te optimaliseren. Helaas zijn er twee droge jaren opgevolgd. Hierdoor is er een groot tekort aan water in het gebied ontstaan. Waar geen water is, kunnen ook geen libellenlarven leven en kunnen de meeste libellen er zich niet voortplanten. Dus voor libellen is de droogte een groot probleem.

Niet alleen voor libellen is de droogte een probleem. Ook voor dagvlinders is de droogte een probleem omdat er minder nectarplanten bloeien. Maar er is meer aan de hand want bijna alle soorten dagvlinders waarvan de ruspen op grassen leven blijken het dit jaar moeilijk te hebben. Dit wordt vooral duidelijk bij het dagvlinder icoon van de Peel, het Spiegeldikkopje.

Bij deze excursie gaan we toch kijken of we nog libellen en dagvlinders kunnen vinden. Ook zullen we kijken wat de droogte (klimaatverandering?) zo al te weeg brengt in een vergraven hoogveen ondanks de uitgevoerde herstelmaatregelen. 

 

Uw gids:
Jan Slaats

Algemene informatie

Dagvlinder van de natte heide
Icoon van de Peel
zondag 14 juli 2019 - 08:30 tot 12:00
Locatie: 
IVN Lokaal Truijenhof
Tomveld 2
5768CP Meijel
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image