Meijel
Landschap
Op
zondag08mrt202008:30

Waterbloem in het voorjaar

Amfebieen trappen voorjaar af

Half maart is de tijd dat de natuur begint met het voorjaar. De eerste trekvogels zijn weer terug op de plaats. Zo is de tjiftjaf weer te horen rond deze tijd. Een aantal amfebieen zijn volop bezig met de voortplanting. In de Waterbloem zijn mogelijk al koren van Bruine kikkers en Gewone padden te horen. Als je langere tijd stil bij een poel blijft staan, zie je misschien de salamanders al opduiken uit de diepte om lucht te happen. Ook de eerste planten laten hun bloeipracht al zien. Speenkruid kan dan al bloeien.

Als de natuur zich begint op te maken voor de lente en de zomer, blijft het landschap hetzelfde. De Waterbloem is ooit eens een doorstroommoeras geweest voordat het werd drooggelegd door het verder doortrekken van de Roggelse Beek naar Meijel. In feite was het een laagte in het gebied dat werd ingesloten in een hoek tussen de waterscheiding van Weert naar Meijel en de Peelrandbreuk. In deze laagte verzamelde zich het water totdat het overliep in de Roggelse Beek. Het was dus een nat gebied. In feite is het nog steeds een nat gebied ondanks dat het ontwatert wordt door diverse sloten die dwars door het gebied lopen. Dit is ook de reden dat het nooit is ontgonnen voor de landbouw en dat het alleen geschikt was voor bosbouw na de drooglegging.

We gaan dus kijken wat er in dit "natte" boslandschap in het vroege voorjaar te vinden is. We kijken naar het landschap, de flora en de fauna.       

Uw gids:
Jan Slaats

Algemene informatie

Element uit voorjaarsflora
Eitjes in klompen
zondag 8 maart 2020 - 08:30 tot 12:00
Locatie: 
IVN Lokaal Truijenhof
Tomveld 2
5768CP Meijel
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image