Meijel
Biodiversiteit
Op
zondag12jun202208:30

Romeinenweerd een stukje maasnatuur

Deel van de blauwe verbindingszone in Limburg

We gaan deze dag een kijkje nemen in de Romeinenweerd bij Hout-Blerick. Dit gebied is een van de vele natuurgebieden die de afgelopen 30 jaar langs de Maas ontstaan zijn. Er liggen een paar leuke waterplassen in een gebied waar verder de natuur zijn gang kan gaan. Om het gebied open te houden wordt het jaarrond begraasd door runderen. Hierdoor ontstaat er in het vroeger verrijkte gebied, het was gewoon landbouwgebied, een steeds schralere natuur. Omdat er klei en zandgrond in de ondergrond zit, is de vegetatie er nog steeds rijk. 

Het gebied is een overstromingszone. Dit betekent dat het bij hoog water onder loopt. Het hoogwater brengt dynamiek in de natuur. Dood materiaal wordt aan- en afgevoerd. Hierin zitten zaden van planten die zo verder verdeeld worden. Helaas komt er bij hoogwater ook een hele hoop ongewenst afval mee en blijft vaak achter in het terrein. Het moet dan moeizaam verwijderd worden.

De variatie van de flora brengt ook een variatie aan fauna met zich mee. Hiervan vormen uiteraard de insecten de grootste groep. Bij deze excursie kijken we naar wat er in het gebied aan flora en fauna te vinden is.

We vertrekken vanaf Meijel en hopen circa 9:00 uur bij het parkeerplaatsje bij de Romeinenweerd te zijn.

  

Uw gids:
Jan Slaats

Algemene informatie

Zestienstippelig lieveheersbeestje
Muskusboktor
zondag 12 juni 2022 - 08:30 tot 12:29
Locatie: 
Truijenhof IVN-lokaal
Tomveld 2
5768CP Meijel
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image