Meijel
Paddenstoelen
Op
zondag09okt202208:30

Paddenstoelen belangrijk in het bos

Hulp bij groei en recycling van bomen

Vanwege de droogte, en daardoor het aantal paddenstoelen die er in de bossen te vinden zijn, kan de plaats van de excursie aangepast worden. Het wordt de plek waar de meeste soorten te vinden zijn, het Leudal of het Weerterbos.  

Paddenstoelen spelen een belangrijke rol in ons landschap, maar vooral in de bossen. Er zijn paddenstoelen die samenwerken met bomen en er zijn er die dode bomen en bladeren van deze bomen weer verteren.

De paddenstoelen die samenwerken met bomen vormen een netwerk met de wortels van bomen en wisselen in dit netwerk stoffen uit ter wederzijds voordeel. De boom krijgt via het grote netwerk (mycelium) van de paddenstoel minerealen en water uit de grond. Als tegenprestatie krijgt de paddenstoelen suikers en andere organische verbindingen die de bomen met hulp van het zonlicht maken.

Gaan de bomen dood en vallen de bladeren af, blijft er een hele hoop organisch afval over op de bodem van het bos. Als dit niet opgeruimd zou worden, zou dit zich tot grote hopen opstapelen en zouden de voedingsstoffen die in dit materiaal zitten aan de bomen onttrokken worden. Gelukkig zijn er veel bodemdieren en paddenstoelen die dit materiaal recyclen en de voedingsstoffen die er in zitten weer beschikbaar maken voor de bomen.

We hebben een droge zomer gehad. Dit heeft waarschijnlijk een minder goede invloed gehad op de ontwikkeling van het mycelium (wortelgevlecht) van de paddenstoelen. Het resultaat zou kunnen zijn dat er deze herfst minder paddenstoelen te vinden zijn dan bij normale zomers. Mogelijk heeft de regen in september nog iets geholpen.

Ondanks de minder goede voorwaarden gaan we toch kijken of we nog soorten kunnen vinden, en in welke groep deze soorten geplaatst kunnen worden, de amnewerkers of de opruimers.

Uw gids:
Jan Slaats

Algemene informatie

Verteert dood hout
Parasiet en houtverteerder
zondag 9 oktober 2022 - 09:30 tot 12:00
Locatie: 
Truijenhof IVN-lokaal
Tomveld 2
5768CP Meijel
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image