Meijel
Landschap
Op
zondag19nov201708:30

Moost steeds meer natuur

Een gebied natter maken hoe doe je dat?

De Moost bestaat uit de Grote Moost en de Kleine Moost. In Meijel wordt de Kleine moost ook wel Haelens water omdat in het verleden er de inwoners van Haelen turf mochten winnen. Als tegenprestatie mochten de inwoners van Meijel hooi maken op de weilanden van Haelen.

De beide gebieden hadden te lijden onder verdroging en versnippering. In de loop van de tijd zijn er maatregelen getroffen om de verdroging te verminderen. Lange tijd bleef landbouw in een laag gelegen gebied van het gebied een moeilijk probleem bij het vernatten van het hoger gelegen natuurgebied. Een aantal jaren geleden is hier verandering in gekomen en is het laag gelegen landbouwgebied "nieuwe natuur" geworden. Door de waterafvoer te stoppen kon het grondwater meer dan 80 cm omhoog komen. Alvorens de waterafvoer dicht te maken is de bouwvoor van de akker gehaald om de ondergrond schraler te maken. In de laagte ligt nu een groot ven dat door vele watervogels gebruikt wordt. Voor de waterafvoer van de omliggende landbouwgronden is er een nieuwe beek gegraven.

Tijdens de excursie gaan we kijken wat er in de loop van de tijd zoal met de waterhuishouding van het gebied is gebeurd.

Algemene informatie

Natuur natter
zondag 19 november 2017 - 08:30 tot 12:00
Locatie: 
Truijenhof IVN-lokaal
Tomveld 2
5768CP Meijel
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image