Meijel
Natuur
Op
zondag18nov201808:30

Mariapeel na LIFE+ in 2018

Hoogveenherstel

De LIFE+ werkzaamheden zijn afgerond, met als doel hoogveenherstel mogelijk maken. Hoogveen kan alleen gaan groeien in zeer voedselarm water. Het meest voedselarme water dat hiervoor in aanmerking komt is regenwater. Het doel van de LIFE+ werkzaamheden was het regenwater dat in het gebied valt zolang mogelijk vast te houden. Dit betekent dat het water dat er valt zo lang mogelijk in het gebied moet blijven en ook dat het wegzijgen naar de ondergrond zoveel mogelijk beperkt moet worden. Alle uitgevoerde maatregelen hadden het doel om dit te bereiken. In feite is de Mariapeel hiermee een spaarpot voor regenwater.

Helaas heeft het weer in 2018, net als in 2017, niet meegewerkt. Er is nauwelijks regenwater gevallen in de lente, de zomer en in de herfst van 2018. Dit betekent dat er bijna niets in de spaarpot voor regenwater is gekomen. Het tegendeel is zelfs het geval. De verdamping van het oppervlaktewater en door de vegetatie hebben veel van het aanwezige water laten verdwijnen. Dit heeft tot gevolg dat op een aantal plaatsen de spaarpot voor regenwater helemaal leeg is. Toch is er op een aantal andere plaatsen nog steeds water te vinden. Mogelijk is dit toch het resultaat van de uitgevoerde werkzaamheden. Tijdens deze excursie kunnen we zien wat dit voor effecten heeft op beide situaties, de droge en nu nog natte natuur.

De hoogveenontwikkeling is dus niet alleen afhankelijk van de uitgevoerde werkzaamheden maar ook van het weer en het klimaat. Aan het weer kan de mens niet zoveel doen, maar op het klimaat (b)lijken we wel invloed te hebben. Een warmer klimaat kan leiden tot een verdroogde natuur en daarmee tot problemen bij de hoogveenontwikkeling in de Mariapeel. 

 

Uw gids:
Jan Slaats

Algemene informatie

Veenput met hoogveenvormers
meijel mariapeel life 2018 2
zondag 18 november 2018 - 08:30 tot 12:00
Locatie: 
Truijenhof IVN-lokaal
Tomveld 2
5768CP Meijel
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image