Meijel
Paddenstoelen
Op
zondag06okt201908:30

Herfstpareltjes, paddenstoelen in het Weerterbos

Geheime werkers in de natuur

De winter nadert weer. In de laatste dagen van de zomer tot de winter laat de natuur nog mooie vruchten groeien. De vruchten zijn de vruchtlichamen van de paddenstoelen. De schimmel waar de vruchten aan groeien leeft dan al langere tijd onder de grond of in het materiaal dat ze verteren. In de paddenstoelenwereld zijn er wat verschillende typen. Er zijn schimmels die samen leven met andere organismen, meestal bomen of planten. Deze schimmels wisselen voedingsstoffen uit met bomen tot elkaars voordeel. Andere schimmel zijn er op gespecialiseerd om materialen die in de natuur "afval" zijn te recyclen. Stel je eens voor dat afgevallen bladeren en omgevallen bomen niet verteerd zouden worden. We zouden dan in een bos op metrs dikke pakketten organisch materiaal lopen. Er zijn ook nog schimmels die ten koste van andere soorten leven. Deze vallen dus nog levende wezens aan. 

Dat de meeste vruchten van deze schimmels, de paddenstoelen, het vaakst in de herfst verschijnen heeft te maken met het feit dat paddenstoelen vaak voor het grootste deel uit water bestaan en daarom snel uit kunnen drogen en ook kunnen bevriezen. Maar er zijn soorten die van dit patroon afwijken en in de lente, zomer of de winter verschijnen.

De schimmel zelf heeft ook water nodig. Is het droog kan deze aich niet optimaal ontwikkelen en worden minder of geen vruchten, lees paddenstoelen, aangemaakt. Dit jaar was, net als vorig jaar, een relatief droog jaar in onze omgeving.  De verwachting is dat er niet zo veel paddenstoelen te zien zullen zijn. Het kan zijn dat de regen van de afgelopen tijd het seizoen nog kan redden. Deze excursie kijken we wat er te vinden is in het Weerterbos.   

Uw gids:
Jan Slaats

Algemene informatie

Op dood hout
Leeft samen met Zomereik
zondag 6 oktober 2019 - 08:30 tot 12:30
Locatie: 
IVN Lokaal Truijenhof
Tomveld 2
5768CP Meijel
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image