Meijel
Landschap
Op
zondag15sep201908:30

Boshoverheide gebied met geschiedenis

Grafheuvels en ex militair oefenterrein

De Boshoverheide is een gebied met geschiedenis. Letterlijk omdat er in het gebied nog veel grafheuvels te vinden zijn. Maar ook daarna heeft het gebied zijn geschiedenis en is het een heidegebied geworden zoals het er nu bij ligt, gevormd door de industrie in de omgeving en zijn vroeger functie als militair oefenterrein. 

Het gebied dat nog steeds een militair terrein is, ligt tegen het naturpark Kempenerbroek aan, waar begrazing met taurossen en exmoor pony's plaatsvindt. 

In het gebied leeft ook nog de Heivlinder. Als we geluk hebben zien we de laatste vliegende exemplaren van dit jaar nog. Hiervoor is nog wel wat geluk nodig want de aantallen zijn sterk teruggegaan door de reeks van droge jaren, waardoor het Buntgras weinig vitaal is. Buntgras is de voedselplant voor de rups van de Heivlinder. Ook kunnen we nog enkele soorten sprinkhanen en grondbewonende insecten tegenkomen. Door zijn uitgestrekte horizon kunnen we eventueel ook nog wat van de vogeltrek meekrijgen die momenteel bezig is. 

 

Uw gids:
Jan Slaats

Algemene informatie

Insecten van de heide
Dagvlinder in de hoek waar klappen vallen
zondag 15 september 2019 - 08:30 tot 12:30
Locatie: 
IVN Lokaal Truijenhof
Tomveld 2
5768CP Meijel
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image