Meerssen
Overig
maandag19dec2016

Verslag seizoensexcursie Buitengoed Geul en Maas

Verslag van de seizoens-excursie Buitengoed Geul & Maas: Meebewegen en meebeleven met de Winter
“Wat is het toch rustig, stil en koud”, fluisterde de Winter zachtjes
Voor de tweede keer vond de seizoensexcursie plaats rondom het Buitengoed Geul & Maas, (voorheen landgoederenzone) in Maastricht Noord op zondag 18 december 2016.
Het was inderdaad rustig, stil en koud: 6 graden, grijze lucht maar gelukkig droog.
Met 11 deelnemers lopen we vanaf station Maastricht Noord richting de nieuwe brug over de A2 met de toepasselijke naam ‘de Wielerbaan’. Deze naam is ingegeven omdat aan de kant van Amby vroeger een wielerbaan heeft gelegen. Deze brug is onderdeel van de Groene Loper.
We struinen eerst door het natuurgebied langs de zijkant van Villa Kanjel, waar we tijdens de eerste excursie uitgebreid bij stilgestaan hebben. In het natuurgebied zien we de sneeuwbes met zijn bekende witte bolletjes. Het is een uitheemse struik die familie is van de kamperfoelie.

Tevens kijken we naar opvallende hopen in het natuurgebied. Wat zijn dat voor een hopen? Uitwerpselen van de Galloway-runderen waar gras overheen gegroeid is?
We weten het niet precies en we hopen dat de lezers ons het goede antwoord kunnen geven.

Boven op de Wielerbaan aangekomen, kijken we naar de pas geopende A2-tunnel.

Weet u waar de naam Geusselt vandaan komt?
De naam Geusselt is waarschijnlijk afgeleid van het woord goysen (= gutsen, stromen), daarmee verwijzend naar het vele water in dit van oorsprong moerassige gebied.
We vervolgen onze weg naar huize Severen in Amby.

Ook nieuwsgierig waar deze naam vandaan komt?  Daarvoor duiken we even in de geschiedenis van Huis Severen dat in de late middeleeuwen begint. Het huis was toen in bezit van de familie Van ’t Zievel. Van deze familie is de huidige naamgeving afkomstig: Severen is een verbastering van Zievel, wat zoveel betekent als 'drassige grond'. De grond waar het oorspronkelijke kasteel op gebouwd was. Na de familie Van ’t Zievel kwam het huis onder andere in bezit van de familie Pain et Vin. Ja, u leest het goed. Het is een familienaam. Gelooft u het niet? Kijk dan eens naar de gevel van het poortgebouw waar een wapensteen van de familie zichtbaar is. Wat er op staat? Een graanstengel en een druiventros. Logisch, hè.

We lopen door het Severenpark en laten ons verrassen door het verscholen kerkhof van de zusters van Barmhartigheid (Soeurs de la Miséricorde). Onderweg zien we kunstwerken van oude acacia’s en zien hoe de natuur zijn gang gaat als nauwelijks wordt ingegrepen. We lopen weer terug over de Wielerbaan naar station Maastricht Noord en kijken terug op wederom een geslaagde en afwisselende excursie waarin we gezien hebben dat natuur, cultuur en landschap hand in hand gaan.


Wil Lemmens, Natuur- en landschapsgids IVN Meerssen