Meerssen
Overig
dinsdag27mrt2018

Nationale Romeinenweek 28 april t/m 6 mei

 

Tijdens de Nationale Romeinenweek wordt de Via Belgica beleefbaar dankzij diverse activiteiten. Kijk voor het complete programma op www.viabelgica.nl en vind jouw weg!

Ommetjes bij ons in de buurt: 

IVN-ommetjes in de Romeinenweek 28 april t/m 6 mei
Als een soort estafette langs een deel van de via Belgica
info: tineke.de.jong@kpnplanet.nl of 043-3521109


Ommetje binnenstad Maastricht
Zondag 29 april 14.00 -16.30 uur
Startpunt: OLV plein bij hotel Derlon, Maastricht
IVN-Natuurgids: Carlo Poolen IVN Maastricht

De Romeinen gebruikten voor aanleg van de wegen, het bouwen van hun villa’s of castellums materiaal uit de omgeving. Denk aan mergelblokken, klei, grind van de Maas, enz..
Nog steeds kunnen we in de gebouwen in het centrum van Maastricht materiaal uit de omgeving tegenkomen. Deze stenenwandeling is als onderdeel voor de geologiecursus uitgezet en is nu goed te combineren met extra aandacht voor Romeins Maastricht: Via Belgica, Romeinse brug, Stokstraatkwartier, en bezoek aan het oudste straatje van Maastricht te zien in de Kelder van hotel Derlon.


Ommetje Meerssen
Dinsdag 1 mei 14.00 -16.30 uur
Startpunt: ‘Ontmoet Anna’ in stationsgebouw Meerssen
IVN-Landschapsgids: ‘Otto van Ontmoet Anna’

Meerssen kent al een lange rijke bewoningsgeschiedenis. De Geul en Maas wijzen al eeuwen de mens de weg naar welvaart. Ook de Romeinse weg van Tongeren naar Heerlen moest over en langs de Geul naar het oosten. Meerssen werd een (rijke?) grensplaats. Heeft Meerssen daarom een van de grootste Romeinse villa’s? En had Karel de Grote daarom een palts in Meerssen? En verklaart dat ook waarom Meerssen zo’n prachtige Basiliek heeft? De verklaring voor de rijkdom van een plaats ligt verborgen in het landschap. Wil jij die rijkdom leren zien door de ogen van de Romeinen?  Speur dan als een “Romein op huizenjacht” mee op 1 mei in Meerssen.


Ommetje  Houthem Sint Gerlach
Donderdag 3 mei 14.00 -16.30 uur
Startpunt: Parkeerplaats Burgemeester Quicx, Coffee en More
Joseph Corneli Allée 1 6301 KK Valkenburg
IVN-Landschapsgids:  Wilma Rooijakkers IVN Heuvelland
w.vliex@gmail.com tel.:0655516898

In December 2017 werd in Houthem – St.Gerlach een opgraving gedaan op zoek naar het restant van de Via Belgica en wel met succes. De Limburgse natuur biedt materialen die de Romein met zijn intuïtie, kennis en mankracht gebruikte om in zijn levensbehoefte te voorzien. We gaan op pad met een IVN  landschapsgids en “kijken/beleven deze door de ogen van de Romein”.


Ommetje Goudsberg
Zaterdag 5 mei 14.00 -16.30 uur
Startpunt: Kasteel-Oost Valkenburg
IVN-Landschapsgids: Wim van de Kreeke IVN Heuvelland

In 1916 werden door Dr. Holwerda, destijds directeur van archeologisch museum te Leiden, de fundamenten blootgelegd van een toren van ongeveer 8.8 x 12.2 meter. Uit verder gevonden voorwerpen bleken deze te stammen uit ongeveer 300 dC en werd dit beschouwd als restant van een Romeinse wachttoren. Aangezien deze toren zich bevindt tussen een tweetal aangetoonde resten van de Via Belgica in Houthem en Voerendaal wordt aangenomen dat deze weg hier heeft gelopen. Ook de aanduiding van de steenweg wordt als zodanig gezien.
We gaan de strategisch gelegen plaats van deze toren bekijken en hoop ik aan te tonen dat de weg waarschijnlijk meer naar het Noorden door het Hekerdal zou hebben kunnen lopen aangezien hier de route naar Coriovallum veel geleidelijker en minder stijl verloopt. Onverlet dat er natuurlijk ook een weg naar de wachttoren is geweest.  Zolang er in dit traject nog geen sporen van de weg gevonden zijn zal dit nog wel discutabel blijven.
Op de terug weg zullen we nog aandacht besteden aan de recentere geschiedenis van dit stukje Limburg.


Ommetje Romeinse Vallei
Zondag 6 mei 14.00 -16.30 uur
Startpunt: Parkeerplaats sporthal, Wijngracht 9, Bocholtz (gemeente Simpelveld)
IVN-Natuur- en Landschapsgidsen: Marianne en Hub Bonten IVN Vijlen-Vaals

Toen de Romeinen hun villa’s in de tegenwoordig genoemde ‘Romeinse vallei’ bouwden, konden ze niet vermoeden dat ze dat precies deden op de huidige landsgrens tussen Duitsland en Nederland.
Zij zagen de vruchtbare grond, de voorhanden zijnde kalksteen, de glooiende hellingen en de goede bereikbaarheid vanwege de nabij gelegen Romeinse wegen.  
De Romeinse vallei, nog steeds een akker- en weidegebied, heeft een interessante ontstaansgeschiedenis en veel zichtbare sporen uit het verleden.   
 

 

foto: Ger Sleijpen ; opgaving Houthem Via Belgica