Meerssen
Duurzaamheid
Op
zaterdag29okt202219:30

Nacht van de Nacht in Meerssen

Wie gaat er mee genieten van de duisternis en van de mooie sterrenhemel?

Op zaterdag 29 oktober 2022 wordt er in de gemeente Meerssen weer meegedaan aan de “Nacht van de Nacht”. Dit is een jaarlijks nationaal evenement dat georganiseerd wordt door de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de gevolgen van verlichting. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Jaarlijks worden er miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Armaturen waarbij de lichtstroom ook naar boven schijnt veroorzaken veel verstoringen voor mens en dier. Andere vormen van lichthinder zijn glastuinbouw, sportveldverlichting, terreinverlichting, sierverlichting, onnodige huis- en tuinverlichting, aanstraalverlichting en reclameverlichting. Gemeenten kunnen ook veel doen aan het soort verlichting en de hoeveelheid. In het hele land gaat 29 oktober het licht uit bij provinciehuizen, gemeentehuizen, andere openbare gebouwen en ook plaatselijk straatverlichting. Onze Gemeente doet ook mee: het Proosdijpark en omgeving zullen in duisternis gehuld zijn. Ook particulieren doven op 29 oktober de lichten. Wie doet er mee?

Niet alleen mensen hebben last van te veel licht. Voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Duisternis is net als stilte en ruimte een van de oerkwaliteiten van het landschap. Het teveel aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten. Wie wil genieten van de sterrenhemel ondervindt veel last van de overdadige verlichting ’s nachts.

Tijdens een wandeling willen we de deelnemers laten ervaren wat lichtvervuiling is en wat duisternis is. We besteden aandacht aan de openbare verlichting van de Gemeente. De overbodige verlichting in en rond de winkels en waarom is de straatverlichting bij de Nachtegaal groen? Wandelen in het donker is heel bijzonder en mooi; misschien horen we wel uilen en zien we vleermuizen.

De wandeling start op zaterdagavond 29 oktober om 19.30 uur op de Markt bij de Basiliek in Meerssen en we zijn ruim 2 uur later terug. Dit is een gezamenlijke activiteit van IVN-Meerssen, IVN-Ulestraten en Milieudefensie Meerssen. Ook als u geen lid bent van bovengenoemde organisaties kunt u gratis deelnemen. Kinderen zijn bijzonder welkom.

Informatie: wimelsderks@hotmail.com of 043-3643740, aanmelding is niet nodig.

Algemene informatie

zaterdag 29 oktober 2022 - 19:30
Locatie: 
Bij de Basiliek
Markt
Meerssen
Nederland
Google Maps image