Meerssen
Landschap
Op
maandag31okt202219:30

Lezing over Geleenbeekdal

door Olaf Op den Kamp

Op maandagavond 31 oktober verzorgt Olaf Op den Kamp voor IVN Meerssen een lezing over de Geleenbeek.
De Geleenbeek ontspringt in Benzenrade, stroomt dan via Terworm richting Nuth en Schinnen. Via Geleen en Sittard bereikt ze Nieuwstadt om bij Ohé en Laak in de Maas uit te monden. De Geleenbeek was een echte mijnbeek, ze ontspringt in de Oostelijke Mijnstreek en stroomt vervolgens via de Westelijke Mijnstreek naar de Maas.

Een mijnbeek

Decennialang werd het waswater van de steenkolenmijnen via de gekanaliseerde Geleenbeek zo snel mogelijk naar de Maas afgevoerd. Parallel aan de beek werd het mijnspoor aangelegd. Nu, ruim 40 jaar na de mijnsluiting, is de Geleenbeek bezig aan een wederopstanding. Het rechte kanaal heeft plaatsgemaakt voor een meanderende loop, het mijnspoor is omgevormd tot een fietspad, boven het water fladderen libellen en er zwemmen weer vissen in de beek. Door wandelpaden worden de verschillende natuurgebieden langs de Geleenbeek met elkaar verbonden zodat het weer een aantrekkelijk recreatiegebied is geworden.

Natuur langs de Geleenbeek

Tijdens de lezing wordt u meegenomen naar de natuurgebieden langs de Geleenbeek en haar zijbeken. Dit begint bij Benzenrade waar aan de rand van het Imstenraderbos de bron van de Geleenbeek ligt, via de Put- en Kunderberg met hun kalkgraslanden en naar Terworm waar het kasteel een grote invloed op het landschap had. Bij Voerendaal monden meerdere kleine beekjes uit in de Geleenbeek. Hiermee werden de grachten van diverse kastelen gevuld. De Kathager Beemden nabij Vaesrade vormen een refugium voor bijzondere flora en fauna. Tussen Thull en Terborgh heeft de beek weer een natuurlijke loop gekregen en stroomt langs de Mulderplas en Huis Schinnen. Aan weerszijden van Sweikhuizen de hellingbossen Stammender- en Danikerbos. In het voorjaar kan de wandelaar hier genieten van de pruimenbloesem in de hoogstamboomgaarden met Sweikezer Rengeloate. Hoewel het aangelegd is als recreatiegebied herbergt de Swienswei bij Sittard toch nog vele bijzondere planten en dieren. Dat geldt zeker voor het oeroude Limbrichterbos waar in de oude bomen allerlei bosvogels en kevers leven. Een bijzonder pareltje is het bronnetjesbos bij Grasbroek met de twee mottes die de voorganger waren van kasteeltje Grasbroek. Körbusch en ’t Hout in de buurt van Sittard zijn loofbossen die worden afgewisseld met bloemrijke graslanden. De Geleenbeek mondt in de Molenplas, een voormalige grindplas bij Ohé en Laak die weer volledig is ingericht als natuurgebied. Hier broeden allerlei soorten meeuwen en sterns en ’s winters zijn er veel overwinterende watervogels te vinden.

Aanmelden verplicht
De lezing begint om 19.30 uur en vindt plaats in Gemeenschapshuis De Stip, Pastoor Dominicus Hexstraat 10, 6231 HG in Meerssen. Voor deze lezing dient u zich aan te melden via: ivnmeerssen@gmail.com

Algemene informatie

maandag 31 oktober 2022 - 19:30
Locatie: 
Gemeenschapshuis De Stip
Pastoor Dominicus Hexstraat 10
6231 HG Meerssen
Nederland
Google Maps image