Meerssen
Overig
Op
zaterdag12aug201710:00

kroedwusj bundelen

Zaterdag 12 augustus gaat IVN Meerssen weer kroedwusj bundelen. Dit gebeurt traditioneel  op de Veeweg 20 ten huize van de familie Savelberg. Deze traditie wordt al meer dan 40 jaar daar georganiseerd.

Voor wie niet bekend is met de Kroedwusj: de Kroedwusj bestaat uit zeven verschillende planten, die vroeger gebruikt werden als bescherming tegen ziektes, onweer en andere plagen. De planten die gebruikt worden (in Meerssen; in andere gemeenten worden soms andere kruiden gebruikt) zijn de geneeskrachtige kruiden: duizendblad, guldenroede, boerenwormkruid en bijvoet; daarbij de kruiden die onweer moeten afwenden: koninginnekruid en walnotenblad. Verder worden er nog 2 granen aan toegevoegd. De kruidenbundel wordt samengebonden met een blauw lint van 7 el (69cm) lang en nadat de kruiden in de mis gezegend zijn, thuis opgehangen. Bij naderend onheil werd vroeger een takje in het vuur geworpen.

 

Algemene informatie

zaterdag 12 augustus 2017 - 09:30
Kroedwusj bundelen
Locatie: 
Fam. Savelberg
Veeweg 20
6231RW Meerssen
Nederland
Extra Informatie: 

We beginnen om 10 uur te bundelen; inloop vanaf half 10. De kroedwusj wordt in de avondmis van 18 uur door pastoor gezegend.
Na de mis worden de bundels door IVN-leden uitgedeeld.

Contactpersoon: 
Jack Savelberg
Google Maps image