Meerssen
Overig
Op
zaterdag27okt201819:30

De nacht van de nacht

Wie gaat er mee genieten van de duisternis en van de mooie sterrenhemel?

nacht van de nacht klein

Op zaterdag 27 oktober 2018 wordt er in de gemeente Meerssen voor de veertiende keer meegedaan aan de “Nacht van de Nacht”. Dit is een jaarlijks nationaal evenement dat georganiseerd wordt door de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de gevolgen van verlichting in het donker. logo milieudefensie

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Jaarlijks worden er miljoenen euro’s verspild door onefficiënte verlichting. Armaturen waarbij de lichtstroom ook naar boven schijnt veroorzaken veel verstoringen voor mens en dier. Andere vormen van lichthinder zijn glastuinbouw, sportveldverlichting, terreinverlichting, sierverlichting, onnodige huis- en tuinverlichting, aanstraalverlichting en reclameverlichting. Gemeenten kunnen ook veel doen aan het soort verlichting en de hoeveelheid. In het hele land gaat 27 oktober het licht uit bij provinciehuizen, gemeentehuizen, andere openbare gebouwen en ook plaatselijk straatverlichting. Onze Gemeente doet ook mee: het Proosdijpark en omgeving zullen in duisternis gehuld zijn. Ook particulieren doven op 27 oktober de lichten. Wie doet er mee? Kaarslicht is erg gezellig!

Niet alleen mensen hebben last van teveel licht. Ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Duisternis is net als stilte en ruimte een van de oerkwaliteiten van het landschap. Het teveel aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten.

Tijdens een wandeling op 27 oktober willen we de deelnemers laten ervaren wat lichtvervuiling is en wat duisternis is. We besteden ook aandacht aan de openbare verlichting van de Gemeente. Wandelen in het donker is heel bijzonder en mooi, misschien horen we wel uilen. We nemen een detector mee waarmee we vleermuizen kunnen waarnemen. De vereniging Galileo, die zich bezighoudt met weer- en sterrenkunde zal onderweg hun indrukwekkende, computergestuurde telescopen opstellen en ons de magische sterrenhemel laten zien.

logo Galileo

De wandeling start om 19.30 uur op de Markt bij de Basiliek in Meerssen en we zijn ruim 2 uur later terug. Dit is een gezamenlijke activiteit van IVN-Meerssen, IVN-Ulestraten en Milieudefensie Meerssen. Ook als u geen lid bent van bovengenoemde organisaties kunt u gratis deelnemen. Kinderen zijn bijzonder welkom, aanmelding is niet nodig.

 

 

 

Algemene informatie

zaterdag 27 oktober 2018 - 19:30 tot 22:00
Een avondwandeling op zoek naar het donker en de sterrenhemel
Locatie: 
voor de Basiliek Meerssen
Markt
Meerssen
Nederland
Extra Informatie: 

Op zoek naar duisternis.

Google Maps image