Meerssen
Natuur in de Buurt
Op
zondag08mrt202010:00

Dagwandeling Ingendael, Meertensgroeve, Curfsgroeve

Zondag 8 maart kunt u met IVN gidsen in de omgeving van Meerssen gaan wandelen. Tijdens een dagwandeling laten de gidsen u ontdekken hoe mooi onze directe omgeving is: Ingendael, Meertensgroeve en Curfs-groeve. Vanaf  de parkeerplaats van Chateau Sint Gerlach te Houthem gaat de wandeling door natuurgebied Ingendael richting Meertensgroeve. Ingendael wordt door grote grazers open gehouden. De Geul meandert er langs en zorgt in de zomer voor verfrissing voor de dieren.                                               

In de Meertensgroeve kun je 's avonds (vooral na zonsondergang) het kenmerkende geluid van de vroedmeesterpad horen. De Meertensgroeve is een voormalige grindgroeve, welke nu natuurgebied is en beheerd wordt door het Limburgs Landschap. Behalve de vroedmeesterpad komt er ook de geelbuikvuurpad voor.           

Na de pauze gaat de wandeling verder richting Curfsgroeve, een oude mergelgroeve. De wandeling gaat niet dóór de Curfsgroeve, maar van bovenaf heeft men een mooi kijkje ín de groeve. Vaak kun je er de landgeiten zien, die voorkomen dat de groeve dichtgroeit. Ze klauteren langs de steile hellingen van de groeve. In en langs de groeve groeien tal van bijzondere planten, onder andere het bedreigde duizendguldenkruid.  In mei zijn de hellingen geel gekleurd van de brem. In het voorjaar broedt er de oehoe, een van de grootste uilen ter wereld. Via de Dellen en Ingendael gaat de wandeling terug naar de parkeerplaats te Houthem.

Algemene informatie

zondag 8 maart 2020 - 10:00
Een mooie dagwandeling van 11 km
Locatie: 
Hotel St Gerlach
Joseph Corneli Allée 1
6301KK Valkenburg
Nederland
Extra Informatie: 

Een prachtige dagwandeling van ongeveer 11 km in de omgeving van Meerssen.
Vertrek om 9:45 uur vanaf de parkeerplaats achter station Meerssen (zo mogelijk carpoolen).
De wandeling vertrekt om 10 uur vanaf de parkeerplaats van hotel St Gerlach,
Joseph Corneli Allée 1, 6301 KK Valkenburg a/d Geul
Het parcours is gedeeltelijk vlak, klimmen en dalen en op sommige stukken drassig.
Goed schoeisel is wel een aanrader.
Halverwege de wandeling is een pauze ingelast.
Iedereen is van harte welkom om deel te nemen. Ook niet-leden van het IVN kunnen meegaan. Aan deze wandeling zijn geen kosten verbonden.

Contactpersoon: 
Jeanne Lam 043-3649012 of 06-20203576 en Geert Hovens 043-3646026 of 06-29092319
Google Maps image