Over Mark & Donge

Wie zijn wij ?

IVN staat voor Instituut voor Natuureducatie. Als onderdeel van de landelijke IVN organisatie zijn we actief in de schitterende en unieke natuur die rondom Breda te vinden is. Ons gebied ligt tussen de rivieren de Mark en de Donge en tussen de Biesbosch en de Belgische grens.

Waar staan wij voor ?

De mens en de natuur zijn in onze ogen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij laten jong en oud in onze omgeving beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Zodat zij de natuur weer in hun hart sluiten en hier ook beter voor zullen zorgen. Dit draagt bij aan een duurzame samenleving en aan de individuele gezondheid en het welzijn van mensen.

Hoe doen wij dat ?

We organiseren meerdere keren per maand natuurwandelingen met een gids in onze prachtige natuurgebieden. Kijk hiervoor bij Wandelingen of Activiteiten.
We geven 2x per jaar de cursus ‘Blik op natuur’ en verzorgen een Vogelcursus. Als je wilt worden opgeleid tot natuurgids kun je bij ons de natuurgidsenopleiding volgen. Klik hier voor onze cursussen.
De ‘Natuurkoffer’ is onze manier om de natuur (binnen) te brengen bij o.a. groepen ouderen en mensen met dementie. Klik hier voor de werkgroep Grijs Groen en Gelukkig.
Wij beschikken over een Natuurtuin in de Oranjepolder in Oosterhout waar diverse natuuraspecten worden samengebracht. Deze Natuurtuin is regelmatig te bezoeken en te bewonderen. En voor wie de handen uit de mouwen wil steken, je kunt ook meehelpen de tuin te onderhouden.

En natuurlijk werken we mee aan initiatieven als de IVN Slootjesdagen en NL Doet en tal van andere natuuractiviteiten.

Werkgroepen

De activiteiten van onze afdeling worden georganiseerd door werkgroepen die op verschillende terreinen gespecialiseerd zijn.

Natuurplein de Baronie

Wij zijn aangesloten bij Natuurplein de Baronie. Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende 'groene' organisaties in en om Breda met een gemeenschappelijke werkgroep rond het thema natuur- en milieubescherming, de Werkgroep Leefomgeving Natuurplein.

Ons profiel

De afdeling telt ruim 450 leden waaronder zo'n 40 jeugdleden. We hebben ook een aantal donateurs die onze afdeling steunen met een financiële bijdrage. Er zijn zo'n 15 werkgroepen actief. Daarin zijn circa 160 leden actief.

De afdeling is al sinds 1970 actief.