Natuurwandeling Rondje Broskens 21-05-2023

Rondje Broskens, 7,2 km

De Broskens, ca. 200 ha groot, is onderdeel van het beekdalreservaat van het Merkske, een van de mooiste beekdalen van Brabant. Dit gebied ten westen van Baarle-Nassau is in bezit van Staatsbosbeheer.

Het Merkske

Het Merkske is de grens tussen Nederland en België en heeft daardoor de natuurlijke, meanderende loop behouden. Eeuwenlang was dit een echt moerasgebied, dat langzaamaan droger is geworden. In 1997 is het project “Herstel van het Merkske” gestart. Nederlandse en Vlaamse overheden gingen samenwerken om negatieve ontwikkelingen te stoppen en terug te draaien.

Het gebied bestaat uit kleinschalig natuur- en cultuurlandschap. Akkers en bos worden afgewisseld met poelen, bramen- en houtwallen, weilanden en natte beemden. Er blijven wel akkers gehandhaafd. Er komt op sommige plaatsen gelukkig nog altijd schoon kwelwater omhoog. Diep kwelwater is rijk aan kalk, ijzer en andere mineralen. Dat heeft hier en daar een bijzondere vegetatie tot gevolg. Ook elders zeldzaam geworden vogelsoorten kunnen hier nog vaak gezien of gehoord  worden, dus neem een verrekijker mee. In de zomer zijn er diverse soorten libellen en vlinders te zien.

Laarzenpad tussen de moerassen

Staatsbosbeheer heeft over de hogere delen van de Broskens een laarzenpad aangelegd tussen de moerassen. Stevige waterdichte wandelschoenen of laarzen worden aangeraden. De tocht door dit bijzondere gebied duurt langer dan veel andere natuurwandelingen van IVN. Zorg dus dat u wat te drinken bij u hebt. Iedereen kan op eigen gelegenheid naar de startplaats, maar wanneer je mee wilt rijden of een plaatsje in de auto aan wilt bieden, neem dan contact op met dit nummer 0639005770. Er kan dan gezocht worden naar een mogelijkheid tot carpoolen.

Thema:

flora en fauna rond het moeras

Foto: Lieneke Steijn

Aanmelden is verplicht.

Na aanmelding ontvang je informatie over de vertrekplaats.

Je kunt je inschrijven tot op de dag van de wandeling! Als het maximaal aantal inschrijvingen is behaald, zal de link niet meer werken en het aanmeldformulier wordt niet geopend

  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina