Natuurwandeling Haagse Beemden 23-04-2023

De Vierde Bergboezem

Ten noorden van Breda ligt een mooi natuur- en recreatiegebied: de Vierde Bergboezem. Dit waterbergingsgebied moet ervoor zorgen dat de inwoners van Breda droge voeten houden. Het terrein bij de Mark en nabij de Asterdplas en het Haagse Beemdenbos kan bij hoge watertoevoer in de Mark drie miljoen kubieke meter water bergen.

Beemden

Van oudsher liggen in deze omgeving beemden: drassige hooi- en weilanden die vaak meermalen per jaar overstroomden. Daardoor waren ze voor de mens alleen bruikbaar als grasland, maar niet voor bewoning of landbouw. Al die nattigheid leverde echter wel prachtige natuur op en zorgde voor een bijzondere plantengroei.

De waterbergingsfunctie

De waterbergingsfunctie van de Vierde Bergboezem is gerealiseerd in 2010. De voormalige akkers en weilanden zullen nu weer bloem- en kruidenrijke graslanden worden, voor een deel door vee begraasd. Het Haagse Beemdenbos zal door de verhoogde grondwaterspiegel van karakter veranderen en een drassig broekbos worden. Door de aanpassingen wordt deze omgeving ook weer veel aantrekkelijker voor reeën, vossen en allerlei vogels.

Advies voor droge voeten

Voor bezoekers zijn er wandel- en laarzenpaden aangelegd. Om de stad droog te houden, zal het hier echter regelmatig (behoorlijk) nat zijn. Trek dus stevige, waterdichte schoenen aan.

Thema:

Droge voeten

Foto: Lieneke Steijn

Aanmelden is verplicht.

Na aanmelding ontvang je informatie over de vertrekplaats.

Je kunt je inschrijven tot op de dag van de wandeling! Als het maximaal aantal inschrijvingen is behaald, zal de link niet meer werken en het aanmeldformulier wordt niet geopend

  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina