Natuurwandeling Goudberg 26-2-2023

Natuurwandeling

De Goudberg is een klein, maar bijzonder natuurgebied. Het is slechts 20 ha groot en bestaat uit een hoefijzervormig stuifduin – een paraboolduin – met in het midden een ven met een eiland.

Het duin is 10.000 tot 8.000 jaar geleden opgestoven, aan het einde van de laatste ijstijd. Het ijs heeft Brabant niet bereikt, maar er heerste wel een bar en boos steppenklimaat
Middenin het ringvormige ven ligt een hoogveeneiland. Het is feitelijk een trilveen, wat betekent dat het een drijvend eiland is, dat met de waterstand op en neer gaat. Op het eiland, dat niet toegankelijk is, groeit een zeldzame vegetatie. Op het ven zijn altijd wel watervogels te zien.

Geschiedenis

In de jaren vijftig van de vorige eeuw dreigde de Goudberg te worden “ontgonnen” tot landbouwgrond. Het duin zou worden afgegraven en het ven gedempt. Gelukkig is dit unieke gebiedje daarvoor gespaard gebleven, dankzij Staatsbosbeheer, dat het in 1954 nog juist op tijd heeft aangekocht.

Wat is een Goor

In deze omgeving ligt ook het Zwarte goor. Het is soms met water gevuld, maar in de zomer staat het vaak  vrijwel droog. De grootte van het ‘ven’ is dus heel variabel. Dat is altijd zo geweest en eigenlijk zegt de naam het al:  een “goor” is een moerassig gebied, dat soms nat en soms droog is.

Stiltegebied

We wandelen hier door een ‘stiltegebied’. Stiltegebieden worden door de provincies aangewezen. In Brabant zijn er meer dan 30. Het betekent niet, dat we absoluut stil moeten zijn, maar de natuurlijke geluiden in een stiltegebied mogen niet verstoord worden. We mogen wel volop genieten van de rust !

Met onderstaand formulier kun je je aanmelden voor de natuurwandeling

Foto Goudberg 26-02-2023
  • Kosten: Gratis
  • Maximaal aantal deelnemers: 89
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina