2024-05-26 Zintuigenwandeling Vrachelse Heide, thema ‘Voel en ervaar’.

Zintuigenwandeling

Wanneer we de natuur in gaan, geven we onze ogen graag de kost, maar hoe ervaren we de omgeving wanneer we die ogen eens een keer sluiten? Wat horen we? Wat ruiken we?  Wat vertellen onze handen over de bomen om ons heen? Wat vertellen onze voeten over de bodem waarop we lopen? Wat valt er te proeven in het bos?

Tijdens deze wandeling gunnen we de ogen rust en zetten we de andere zintuigen aan het werk. Daardoor maken we op een heel andere manier contact met de natuur. Onze gidsen hebben ervaring in het begeleiden van mensen met een visuele beperking en daardoor is deze wandeling ook geschikt voor hen. Deelnemers die hulp nodig hebben, dienen wel zelf voor een buddy zorgen.

Vrachelse heide, gebiedsbeschrijving

De Vrachelse Heide, 150 ha groot, is één van de vele Brabantse zandgebieden, die sinds onheuglijke tijden intensief ‘beboerd’ werden. Er lagen akkertjes en heidevelden.

Heidevelden zijn ontstaan door begrazing met schapen. Deze aten selectief : van de taaie struikheide alleen de malse topjes, zodat de heidestruikjes breed uitstoelden. Verder graasden ze de grassen, andere planten en boomzaailingen af. Volgroeide bomen werden door de mens gebruikt, als bouwmateriaal, voor gereedschappen en karren en als brandstof. Zo werd het bos steeds verder teruggedrongen. De bodem werd schraler, want er kwam niets terug voor het opgegeten groen. De schapen lieten hun mest immers thuis, in de potstal vallen. In de potstal werd de mest afgedekt met heideplaggen, laag om laag. Dit met mest doordrenkte mengsel werd gebruikt om akkers te bemesten.

Al in de 18e en 19e eeuw werden hier en daar pogingen tot herbebossing gedaan. Pas omstreeks 1900, na de oprichting van Staatsbosbeheer, is dat structureel aangepakt. Het overgrote deel van de Vrachelse Heide is nu bebost. In het oostelijke deel is dat vooral gemengd bos met veel eiken, in het westelijke meest naaldbos.

Het is een gevarieerd bosgebied met wat heidebegroeiing en slingerende paden tussen de stuifduintjes. Verschillende instanties bezitten delen van dit gebied, maar het beheer wordt voornamelijk door Staatsbosbeheer gedaan.

Dit droge zandgebied is ook waterwingebied. Van grote diepte wordt drinkwater van uitstekende kwaliteit opgepompt.

Inschrijven

Inschrijven voor deze wandeling is verplicht en kan via onderstaande knop, tot op de dag van de wandeling.
Na inschrijving ontvang je informatie over de vertrekplaats.
Indien het maximaal aantal inschrijvingen is behaald, zal de link niet meer werken, het inschrijfformulier wordt dan niet geopend.

  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina