Lezing over de landgoederen langs de Bredase Turfvaart

Door Thijs Caspers

29 november, 20:00u

Johanneskerk Princenhage, Dreef 5, Breda

Entree: € 3,-
 

Derde en laatste lezing het kader van 400 jaar Bredase Turfvaart.
Thijs Caspers is historicus. Hij schreef tal van publicaties waarin de thema’s natuur, landschap en geschiedenis samenkomen. Hij is o.a. redacteur van het tijdschrift Brabants Landschap.

Nadat de turf was gestoken, en daarmee ook het gebied was voorzien van afwatering, werd de ontginning en vestiging van landgoederen langs de Turfvaart mogelijk. Er ontstond een heel lint van landgoederen: Wallsteijn, Vredeoord, de Moeren, Pannenhoef, Vloeiweide en nog vele andere.

Sommige landgoederen werden gesticht met als duidelijk doel opbrengst te leveren uit houtoogst en pacht. Lang niet alle landgoederen hadden een landhuis, terwijl sommige kleine landgoederen alleen maar bestonden uit een landhuis met ruime tuin. Over het wel en wee van die landgoederen en hun eigenaren vertelt ons Thijs Caspers. Hij kan daarbij putten uit zijn omvangrijke publicatie ‘Landgoederen in Noord-Brabant’ uit 2012.


De tentoonstelling in het Princenhaags Museum over de Turfvaart is zaterdag 8 en zondag 9 december van 13.00 tot 17.00 uur voor het laatst te zien.
 

Turfvaart Raamschoor