Mark & Donge
Natuur in de Buurt
Op
zondag14jul201914:00

Zaartpark, Natuurwandeling

Vrij toegankelijk

Het Zaartpark is een waterrijk wandelpark in het beekdal van de Aa of Weerijs. Het dankt zijn naam aan het vanuit het Mastbos stromende beekje de Zaart. In het park zijn deze waterlopen nog gescheiden van elkaar. Pas ten noorden van de Langendijk stroomt de Zaart uit in de Aa of Weerijs.

Dit park is een van de meest natuurlijke en natuurrijke parken van Breda. Het beekdal is hier een ecologische verbindingszone, maar ook bufferzone tussen de stad, het Mastbos en het stroomgebied van de Aa of Weerijs. De aanleg dateert uit de jaren 50 en er zijn nog veel bomen uit die tijd aanwezig. Sinds de reconstructie in 1993, heeft het park zich op een natuurlijke manier mogen ontwikkelen. Het Zaartpark heeft een baanbrekende rol gespeeld in de opvattingen over het natuurbeleid en de werkwijze van de "groene diensten" van de gemeente Breda.

In 2005 is er opnieuw grootschalig ingegrepen, nu door het Waterschap de Brabantse Delta. De in de jaren 60 rechtgetrokken bedding van de Aa of Weerijs kreeg zijn meanders terug, ook in het Zaartpark.
De bedoeling is de waterhuishouding in het beekdal en in de stad te verbeteren. In het park zijn vistrappen aangelegd, waardoor vissen zich weer stroomopwaarts kunnen verplaatsen. In het hele dal zijn veel stuwen verwijderd, die dit jarenlang onmogelijk maakten.
Zo krijgt de natuur nieuwe kansen om bezit te nemen van het beekdal.

Algemene informatie

zondag 14 juli 2019 - 14:00 tot 16:00
Natuurwandeling, vrij toegankelijk. Thema: Bomen en Water
Locatie: 
nabij Luzac college
Langendijk 50
4819 EW Breda
Nederland
Extra Informatie: 

Deze wandeling is ook geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Kom je naar de wandeling op de fiets,
dan vervuil je niets,
doe het gerust,
het is heel milieubewust.

Google Maps image