Mark & Donge
Natuur in de Buurt
Op
zondag10mrt201914:00

’t Zand, Natuurwandeling

Vrij toegankelijk

Natuur- en recreatiegebied ’t Zand ligt noordwestelijk van het dorp Alphen en grenst aan de natuurgebieden Chaamse Bossen en Alphense Bergen. Het gebied is 200 ha groot en is eigendom van de gemeente Alphen-Chaam.

De naam ’t Zand is niet toevallig ontstaan : eeuwenlang lag hier een uitgestrekte zandverstuiving, zoals op veel plaatsen in Brabant. Deze stuifzanden ontstonden door roofbouw en overbegrazing.
Al in de middeleeuwen kon de voedselarme zandgrond de toenemende druk van landbouw en veeteelt niet aan. Het zand ging stuiven en bedolf akkertjes en weilanden. De zandduinen zijn nog goed herkenbaar in het golvende terrein. Het hoogste punt ligt op  33,5 meter boven NAP. Het is een aantrekkelijk natuurgebied, met bos en heide.

Door  zandwinning is een waterplas van 7 ha en ca. 1,5 meter diepte ontstaan. Het is een populaire recreatieplas, inclusief stranden, lig- en speelweiden. In de zomermaanden kan het hier heel druk zijn. Van april t/m september wordt op mooie, drukke dagen parkeergeld geheven.

De in het gebied gelegen camping ’t Zand, heeft uitbreidingsplannen waarvoor in 2018 toestemming gegeven is. Het zou betekenen dat de camping tot aan de zwemplas gaat uitbreiden.

Zover is het nu nog niet.

 (Foto: Simons; Fotoreactie@gmail.com)

Algemene informatie

zondag 10 maart 2019 - 14:00 tot 16:00
Natuurwandeling in 't Zand, bij Alphen, vrij toegankelijk. Thema: Zand en water
Locatie: 
parkeerplaats nabij recreatieplas aan de Voskuil, zijstraat van de Franse Baan
Voskuil
5131NT Alphen-Chaam
Nederland
Extra Informatie: 

Kom je naar de wandeling op de fiets,
dan vervuil je niets,
doe het gerust,
het is heel milieubewust.

Google Maps image