Mark & Donge
Natuur in de Buurt
Op
zondag17jul202213:30

Pannenhoef - 4 seizoenen wandeling – zomer

Natuurwandeling

Omdat hetzelfde ieder keer anders kan zijn, wandelen we dit jaar in ieder seizoen een keer bij de Pannenhoef.

De Pannenhoef is een uniek en waardevol natuurgebied van ruim 700 hectare gelegen tussen Rijsbergen, Zundert en Sprundel. Het gebied stond vroeger vooral bekend om de turfwinning. Turf werd gebruikt als brandstof door de huishoudens en bierbrouwerijen.

Als landgoed is de Pannenhoef in 1840 gesticht. Het heeft daarna diverse eigenaren gekend. Sinds 1970 in het bezit van Brabants Landschap. Het gebied dat voorheen bestond uit bemeste landbouwgrond, jong eenvormig naaldbos en dichtgeslibde vennen, vormt na vele jaren natuurontwikkeling een uniek en biodivers natuurgebied met bos, vennen, lanen, beken en bloemrijke weilanden.

De Pannenhoef kent een grote variatie aan terreintypen. In het zuiden liggen de Hazenmeren, een landbouwgebied met enkele boerderijen. In het oosten liggen de oorspronkelijke landgoedbossen rond de centrale bebouwing. Door het gebied loopt het beekdal van de Bie- of Bijloop. Ook de Turfvaart ligt in dit beekdal. In het beekdal bevinden zich een 10-tal (herstelde) vennen en moerassen. In het noordwesten liggen hoge zandgronden. De hoogte varieert van 7m +NAP in het beekdal tot 11m +NAP op de hoge zandgrond.

De Zwarte Schuur werd gebouwd in 1916. In het bakhuisje ernaast woonde de opzichter met zijn gezin. In de Zwarte Schuur is een expositie ingericht over de cultuurhistorie en de flora en fauna van de Pannenhoef.

Inschrijven voor deze wandeling is verplicht en kan hier.

Na inschrijving ontvangt u informatie over de vertrekplaats.

Indien het maximaal aantal inschrijvingen is behaald, zal de link niet meer werken, het inschrijfformulier wordt niet geopend.

Algemene informatie

zondag 17 juli 2022 - 13:30 tot 16:00
4 seizoenenwandeling