Mark & Donge
Natuur in de Buurt
Op
zaterdag29okt202210:00

PADDENSTOELEN in de bossen bij Dorst 29 oktober

Herfstwandeling voor groot en klein

Herfst – paddenstoelentijd. In andere seizoenen zijn ook wel paddenstoelen te vinden, maar in de herfst zien we toch de meeste soorten. Wat we te zien krijgen, zijn de vruchtlichamen. Het eigenlijke organisme leeft ondergronds, in de bodem, in de strooisellaag, of in hout : de zwamvlok, alias het mycelium. Deze krijgen we zelden te zien, maar  het is bij sommige soorten, bv onder loszittende boomschors wel eens zichtbaar.

Paddenstoelen hebben iets geheimzinnigs. Plotseling zijn ze er - gisteren nog niets te zien, vandaag staat er een paddenstoel en vaak is er na een paar dagen weer niets meer te zien.
Dat moest wel toverij zijn ! Ze werden vroeger in verband gebracht met duistere krachten, heksen en duivels, maar ook met elfjes en kabouters.

De bossen bij Dorst staan bekend om hun rijkdom aan paddenstoelen. In de loop der jaren zijn daar meer dan 800 soorten gevonden. Maar wist u dat er in ons land meer dan 6000 soorten voorkomen ? Daar zijn wel veel zeer kleine zwammetjes bij. Al die soorten komen ook nooit tegelijk in één gebied voor. Ze zijn sterk gebonden aan bepaalde omstandigheden : grondsoort, bomen- en plantensoorten waarmee ze samenleven, of waarop ze parasiteren, dode planten en bomen die ze afbreken, aanwezigheid van andere paddenstoelen waarmee ze samenleven en nog veel meer, vaak micro-omstandigheden, die onmisbaar zijn voor bepaalde soorten. Hierover is nog niet alles bekend.
Maar voor vrijwel allemaal geldt, dat vocht onontbeerlijk is.

Het lijkt erop, dat we een mooie paddenstoelentijd kunnen verwachten. Er is duidelijk een einde aan de droge periode gekomen en dat is goed voor paddenstoelen. Sommige soorten, zoals bv. veel op hout groeiende zwammen, zijn minder gevoelig voor droogte.
Hoe dan ook, we maken er zeker voor iedereen mooie herfstwandelingen van, want er zijn veel boeiende herfstverschijnselen te zien.

We houden twee wandelingen : een op zaterdag- en een op zondagochtend. 
In het bijzonder zijn gezinnen met kinderen welkom.

We gaan in kleine groepjes op stap, om te voorkomen dat we ons in een drom om kleine paddenstoeltjes moeten verdringen. Zie de aanwijzingen voor de verplichte aanmelding.

Inschrijven voor deze wandeling is verplicht en kan hier voor de wandeling van 29 oktober.

Na inschrijving ontvangt u informatie over de vertrekplaats.

Indien het maximaal aantal inschrijvingen is behaald, zal de link niet meer werken, het inschrijfformulier wordt niet geopend.

Algemene informatie

zaterdag 29 oktober 2022 - 10:00 tot 12:00
Herfstwandeling voor groot en klein
Extra Informatie: 

TIP: neem een klein spiegeltje mee, om de onderkant van paddenstoelen goed te kunnen bekijken. En met een loep of vergrootglas gaan er onbekende werelden open !