Mark & Donge
Paddenstoelen
Op
zondag24okt202113:30

Middag natuurwandeling Dorstse bossen

Maximum aantal deelnemers bereikt. AANMELDING GESLOTEN

Ook in dit jaar vol beperkingen, willen we toch naar paddenstoelen gaan zoeken.
We houden een ochtend- en een middagwandeling en gaan heel voorzichtig op stap in kleine groepjes, om te voorkomen dat we ons in een drom om kleine paddenstoeltjes verdringen. Zie de aanwijzingen voor de verplichte aanmelding.

In andere seizoenen zijn ook wel paddenstoelen te vinden, maar in de herfst zien we toch de meeste soorten. Wat we te zien krijgen, zijn de vruchtlichamen. Het eigenlijke organisme leeft ondergronds, in de strooisellaag, of in hout : de zwamvlok, alias mycelium. Die krijgen we zelden te zien, maar  het is bij sommige soorten of onder loszittende boomschors soms wel zichtbaar.

Paddenstoelen hebben iets geheimzinnigs. Plotseling zijn ze er - gisteren nog niets te zien, vandaag staat er een paddenstoel en vaak is er na een paar dagen weer niets meer te zien.
Dat moest wel toverij zijn ! Ze werden vroeger in verband gebracht met duistere krachten, heksen en duivels, maar ook met elfjes en kabouters.

De bossen bij Dorst staan bekend om hun rijkdom aan paddenstoelen. In de loop der jaren zijn daar meer dan 800 soorten gevonden. Maar wist u dat er in ons land meer dan 6000 soorten voorkomen ? Daar zijn wel veel zeer kleine zwammetjes bij. Al die soorten komen ook nooit tegelijk in één gebied voor. Ze zijn sterk gebonden aan bepaalde omstandigheden : grondsoort, bomen- en plantensoorten waarmee ze samenleven, of waarop ze parasiteren, dode planten en bomen die ze afbreken, aanwezigheid van andere paddenstoelen waarmee ze samenleven en nog veel meer, vaak micro-omstandigheden, die onmisbaar zijn voor bepaalde soorten. Hierover is nog niet alles bekend.
Maar voor vrijwel allemaal geldt, dat vocht onontbeerlijk is.

Nu dus maar hopen, dat er in oktober voldoende regen valt ! Als dat niet gebeurt, dan is er toch altijd meer dan genoeg te zien en te genieten in dit gevarieerde gebied. We vinden altijd wel wat soorten, zoals bv. op hout groeiende zwammen, die minder gevoelig voor droogte zijn.

We maken er zeker voor iedereen een mooie herfstwandeling van.

Aanmelden voor de middag wandeling kan hier

Algemene informatie

zondag 24 oktober 2021 - 13:30 tot 15:30
Middag wandeling Dorstse Bossen
Extra Informatie: 

TIP: neem een klein spiegeltje mee, om de onderkant van paddenstoelen goed te kunnen bekijken. En met een loep of vergrootglas gaan er onbekende werelden open !