Mark & Donge
Natuur in de Buurt
Op
zondag22mrt202014:00

MASTBOS – Kringlopen, Natuurwandeling

Vrij toegankelijk

In de middeleeuwen bestond het gebied ten zuiden van Breda uit “woeste grond”: bosjes, moerassen, vennen, heide en zandverstuivingen.
In 1514 gaf graaf Hendrik III van Nassau opdracht om daar een jachtbos aan te leggen. In Duitsland had hij succesvolle aanplantingen van grove dennenbossen gezien en die wilde hij hier ook hebben. Daartoe liet hij een Duitse bosbouwer overkomen, die kweekmateriaal meebracht. Het bos werd Oldhof, later Oudhof genoemd. De naam Mastbos ontstond pas, toen de dennen hoog en beeldbepalend werden. De jacht vond vooral plaats vanuit de domeinboerderij Prinsenhoef, gelegen in ’t Hout, aan de Aa of Weerijs en ook wel eens vanuit het kasteeltje Bouvigne.

In dit oude bosgebied gaan we op zoek naar kringlopen in de natuur.

Zonder kringlopen staat het leven op aarde stil. Alles is gebaseerd op energie die van het ene organisme aan het andere wordt doorgegeven. De één levert weer de brandstof voor de andere. Dat is pas duurzaamheid !

De zon staat aan de basis van de kringloop van al het leven. De groene planten staan weer aan de basis van alle leven op aarde.

Alles draait om eten en gegeten worden. Waarom raken die brandstoffen nooit op? Het toverwoord is recycling – hergebruik ! Hierbij hebben allerlei organismen hun eigen rol. Er zijn producenten, consumenten en reducenten. Maar alles begint met zonne-energie.

Meer weten over ultieme duurzaamheid? Ga dan met ons ‘kringlopen’.

Algemene informatie

zondag 22 maart 2020 - 14:00 tot 16:00
Natuurwandeling, vrij toegankelijk Thema : Kringlopen
Locatie: 
parkeerplaats Brabantse Delta
Bouvignelaan 5
4836AA Breda
Nederland
Extra Informatie: 

Kom je naar de wandeling op de fiets,
dan vervuil je niets,
doe het gerust,
het is heel milieubewust.

Google Maps image