Mark & Donge
Insecten
Op
zaterdag06aug202213:30

Insectenwandeling Strijbeek

Strijbeekse heide, Thema: Insectenwandeling

Datum: ZATERDAG 6 augustus 2022

Bij de Strijbeekse heide vinden we niet alleen hei, maar ook vennen en bos. Dat levert een grote variatie op in de vegetatie, waardoor het gebied aantrekkelijk wordt voor een diversiteit aan dieren en diertjes. Dit maakt het tot een ideale plaats voor een insectenwandeling.

Een blinde bij is niet blind en is ook geen bij maar een vlieg. De paring van de vuurwants kan extreem lang duren. Uit veldwaarnemingen blijkt dat de helft van de koppeltjes twaalf uur of langer copuleert en dat dit zelfs kan oplopen tot zeven dagen. Het tangvormige orgaan dat de schorpioenvlieg aan zijn achterlijf heeft, doet denken aan de staart van een schorpioen, maar is volkomen ongevaarlijk en doet alleen dienst bij de paring.

Koeien en paarden grazen om Jakobskruiskruid heen, omdat ze weten dat ze ziek worden van die plant. De rupsen van de sint-jacobsvlinder voeden zich juist met dat giftige kruid en waarschuwen de vogels met hun geel-zwarte kleuren: wie mij oppeuzelt, heeft zijn langste tijd gehad. Door de kleur en tekening lijkt de penseelkever op een bij of wesp. In combinatie met de beharing wordt menig predator op het verkeerde been gezet door deze vorm van mimicry.

 

De wereld van de insecten zit vol verrassingen. Dat geldt ook voor deze wandeling op de Strijbeekse heide. Met vliesvleugeligen, kevers en wantsen kan je nooit afspreken wanneer ze waar zijn. Ook het weer kan van grote invloed zijn op wat er waar te nemen valt. Wanneer de weersomstandigheden te slecht zijn, wordt de wandeling verplaatst naar zaterdag 13 augustus. Wie zich aangemeld heeft, krijgt hierover bericht.

 

Inschrijven voor deze wandeling is verplicht. Klik hier voor het inschrijfformulier.

Na inschrijving ontvang je informatie over de vertrekplaats.

Indien het maximaal aantal inschrijvingen is behaald, zal de link niet meer werken, het inschrijfformulier wordt niet geopend.

Algemene informatie

zaterdag 6 augustus 2022 - 13:30 tot 15:30