Mark & Donge
Natuur in de Buurt
Op
zondag12jan202014:00

DUIVENTOREN Natuurwandeling

Vrij toegankelijk

Dit bosgebied is onderdeel van de boswachterij Dorst, die totaal ruim 1000 ha groot is. Of het genoemd is naar Willem, heer van Duivenvoorde (eigenaar in de 14e eeuw) of naar de duiventoren, die omstreeks 1600 bij een pachtboerderij van het Kasteel van Dongen stond ?  Niemand weet het zeker. Zeker is wel, dat bij de Vijfeikenweg -  in wat nu het Mikkenbos heet - in de 18e eeuw de galg van Oosterhout stond.
Sinds 2004 staat in de Duiventoren een zandstenen kunstwerk, dat een duiventoren voorstelt. Het is een geschenk van het Cultuurfonds aan Staatsbosbeheer.

Een deel van dit bosgebied wordt “het Moerken” genoemd, wat aangeeft dat hier in vroeger tijd turf werd gestoken. De bodem is in sommige delen tamelijk drassig en venig.
Op verschillende plaatsen zijn poelen en waterpartijen te vinden.  Er zijn echter ook stuifduinen, die aan het begin van de 20e eeuw door Staatsbosbeheer zijn beplant, om het zand vast te leggen. In de noordoostelijke hoek van het gebied liggen nog steeds stuifzanden, die de Woeste Zee worden genoemd.

De begroeiing van ‘de Duiventoren’ bestaat voor een groot deel uit naaldbomen en Amerikaanse eiken, maar er zijn ook percelen met gemengde begroeiing en er is een beukenbos. Het beheer is erop gericht, om door dunningen in naaldhout en Amerikaanse eik een natuurlijker bos met  open ruimten en meer inheems loofhout te krijgen. De resultaten van dit beheer zijn op sommige plekken al goed zichtbaar. In 2018 en 2019 is er veel gekapt.

 

Algemene informatie

zondag 12 januari 2020 - 14:00 tot 16:00
Natuurwandeling, vrij toegankelijk Thema : Zee van zand
Locatie: 
Parkeerplaats staatsbosbeheer
Moerkensdreef
5107NT Dongen
Nederland
Extra Informatie: 

Kom je naar de wandeling op de fiets,
dan vervuil je niets,
doe het gerust,
het is heel milieubewust.

Google Maps image