
Het natuurgebied de Worp, bij Drimmelen, dankt zijn naam aan de visvangst met “zegen”, verzwaarde visnetten, die breed werden uitgeworpen. De Worp is 13 ha groot en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.
Het poldergebied waarvan de Worp deel uitmaakt is van middeleeuwse oorsprong. Het behoorde tot de Grote of Zuidhollandse Waard, die overstroomde tijdens de Sint Elisabethsvloed in 1421. Voor een deel voorgoed, zoals een groot deel van de Biesbosch, maar voor een groter deel werd het verdronken land geleidelijk aan weer bedijkt.
Door de weelderige plantengroei werd op grote schaal laagveen gevormd, dat later werd afgegraven voor turfwinning, net als in andere delen van noordwest Brabant.
De Worp bleef een nat gebied, met open water en moerassen, waar in de grienden wilgenhout werd geoogst. Ook de riet- en biezenvelden werden geëxploiteerd. Verder was het gebied geschikt voor de visserij en voor eendenkooien.
De bevers uit de Biesbosch hebben ook de Worp als geschikt woongebied ontdekt. Ze zijn de Amer overgestoken en de sporen van hun aanwezigheid zijn hier en daar te zien.
Kom je naar de wandeling op de fiets,
dan vervuil je niets,
doe het gerust,
het is heel milieubewust