De Jekermolens

Wandeling zondag 19 maart.

Buurtnetwerk Campagne en IVN Maastricht gaan dit voorjaar samen lekker wandelen in onze ‘EIGEN’ grote Jekertuin op zondag 19 maart en dan de drie molens en hun functie bekijken.
Stromend water leverde vroeger ‘Groene Stroom’ op voor molens die maalden of het nu voor graan was of het persen van olie. Een waterrad of turbine zet de waterkracht over in een draaiende beweging die vervolgens overgebracht wordt op een maal- dan wel hamerinstallatie. Een watermolen heeft dan ook een extern molenwerk en een interne maal- of slaginstallatie.
Langs de Jeker zijn diverse watermolens te vinden, onder andere in Kanne de Smokkelmolen, waar ook nu nog graan gemalen wordt van april tot oktober.
In Maastricht zijn nog drie watermolens, te weten de Molen van Lombok, de Leeuwenmolen (Molen van Clemens onder het poortje door in de Pieterstraat) en de Bisschopsmolen, waar ook nog graan gemalen wordt voor het lekkere (spelt)brood bij de bakker in de Koestraat!
In het verleden waren er nog meer, we lopen nog langs de Nekummermolen daar is nu geen rad meer, maar daar is wel een vistrap aangelegd. De Jeker -ook wel de Geer genoemd- was voor 1930 een zeer visrijke en schone rivier, helaas was dit niet blijvend door allerhande lozingen, maar tegenwoordig is de rivier veel schoner.
Wil je hier graag meer over weten, wandel dan met ons mee:

  • vertrekpunt Natuurtuinen Jekerdal, Drabbelstraat in het Jekerdal
  • verzamelen rond 13.00 uur,
  • kosten € 5,00 p.p. (Je ontvangt een drankje).

Aanmelden vóór 11 maart via onderstaande link:
https://forms.gle/pkvEkGXFCRjfM2HR6
of mail naar info@buurtcampagne.nl
Graag het geld overmaken op rekeningnr. NL59 RABO 0334641330 t.n.v.
Vereniging Buurtnetwerk Campagne o.v.v. je naam en Jekerwandeling.
Meld je tijdig en voor 11 maart aan i.v.m. max. aantal deelnemers.
Betaling is definitieve inschrijving.

 

Jekerdal - molen
Waar
Natuurtuinen Jekerdal
Drabbelstraat 7
6212 XL Maastricht
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Christien op ‘t Hof

Ontdek meer over

Deel deze pagina