Maastricht
Overig
Op
zaterdag30okt202119:00

Nacht van de nacht

Laat het donker zijn en ontdek hoe mooi de nacht is.

De ‘Nacht van de Nacht’ wordt dit jaar voor de 17e keer georganiseerd en valt elk jaar op de laatste zaterdagavond- en -nacht van oktober. Het is een initiatief van de Nederlandse Natuur- en Milieufederatie om aandacht te vragen voor het belang van donkere nachten voor mens en natuur. In ons dichtbevolkte gebied wordt het bijna nergens meer echt donker. Op de avond dat de zomertijd eindigt, doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting. Hiermee vragen ze aandacht voor lichtvervuiling en de energiebesparing. Ook de gemeente Maastricht doet mee, de verlichting van 27 gemeentelijke panden wordt uitgeschakeld.
IVN Maastricht bezoekt een gebiedje vlak bij Maastricht waar het nog echt duister kan zijn. We vertrekken vanuit Bemelen en lopen richting Wolfshuis bij ’t Rooth voor een echte beleving van het donker. Hier bezoeken we de Van Tienhovenmolen. Deze molen uit 1855 is de enige molen in Nederland die grotendeels is opgetrokken uit mergel. De molen is genoemd naar Pieter van Tienhoven, één van de oprichters van Natuurmonumenten. In de molen krijgen we koffie, thee, chocomel en iets lekker. Ook is er een korte presentatie over vogels.  De molen ligt boven op het plateau, dus hier hebben een we een mooi zicht op de sterrenhemel, tenminste als de wolken dat toelaten.   
Na de stop wandelen we verder langs de groeve ’t Rooth terug naar Bemelen, ook dit is weer een donker stukje en kunnen we genieten van de stilte en de natuur in de duisternis.
De wandeling gaat gedeeltelijk over onverharde paden en bij nat weer kunnen die behoorlijk modderig zijn. We lopen 2 stukken van ongeveer 4 km lang.  Een zaklamp meenemen mag, maar is niet nodig. Wel vragen we om zo weinig mogelijk gebruik van de zaklamp te maken. Je zult merken dat je ogen snel wennen aan de duisternis. Wel is het gewenst om veiligheidshesjes aan te doen omdat we een stukje over de weg lopen.

Aanmelden en coronaregels
Er is een maximum van 15 deelnemers ouder dan 12 jaar en is aanmelden vooraf verplicht. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven zich niet aan te melden, maar het aantal kinderen willen we wel graag weten. Je kunt je (individueel) online aanmelden via deze link:

https://forms.gle/jbmFqCb4K1utCJHCA

vóór vrijdag 23 oktober 2020 17.00 uur. Bij problemen met aanmelden kun je contact opnemen met Vanessa Ali, vanessahilwig@gmail.com
Voor verdere informatie kun je contact opnemen met Antonie de Beaumont antonie@debeaumont.com.
Er zijn geen kosten aan deze wandeling verbonden, maar een gift is welkom.

Algemene informatie

zaterdag 30 oktober 2021 - 19:00 tot 22:15
Locatie: 
Kerk Bemelen Bemelen
Nederland
Google Maps image