Maastricht
Natuur in de Buurt
Op
woensdag25mei202220:00

Lezing 'Parels langs de Grensmaas'

Op woensdag 25 mei a.s. geeft Fred Erkenbosch voor IVN Maastricht een uitgestelde presentatie over het bijzondere Grensmaasgebied gelegen tussen Maastricht en Geulle.
De Grensmaas is het onbevaarbare deel van de Maas, dat ten noorden van Maastricht begint en stroomafwaarts loopt tot aan Roosteren. Rijkswaterstaat werkt in dit gebied aan de bescherming tegen hoogwater door de stroomgeul te verbreden en de uiterwaarden te verlagen. Duizenden hectare nieuwe natuur is in dit gebied aangelegd. Dit gebied heet nu officieel ‘RivierPark Maasvallei’.
Het project Grensmaas heeft drie doelstellingen: bescherming tegen hoogwater, natuurontwikkeling en het winnen van grind.
Bescherming tegen hoogwater en natuurontwikkeling worden
gefinancierd door de winning van 53 miljoen ton grind.
De presentatie, met als rode draad de Grensmaas gaat niet alleen over de mooie natuur in wording maar ook over de afwisselende landschappen en cultuurhistorische elementen langs en op de oevers van de Maas die in Eijsden ons land binnenkomt. Prachtige hellingbossen zoals het Bunderbos met de bijzondere voorjaarsflora, de omgeving van Château Neercanne, de Observant met het Popelmondedal. Bijzonder zijn ook de landgoederen langs de Maas o.a. Vaeshartelt, Hartelstein en Meerssenhoven. De dorpen Itteren en Borgharen en het gehucht Voulwames bij Bunde liggen nu veilig achter de dijken. Dit geldt ook voor Geulle aan de Maas. Het Grensmaasproject is, anno 2022, in Borgharen, Itteren en Geulle aan de Maas afgerond. Al deze elementen komen in deze lezing aan de orde.
 
De lezing wordt gehouden in de Natuurtuinen Jekerdal,
Drabbelstraat 7 te Maastricht.
Aanvang 20.00 uur.
Deelname aan de lezing is gratis. Aanmelden kan tot donderdag 19 mei via deze link:

https://forms.gle/k1ThVnMXML6iqDzm9

Voor problemen met aanmelden kun je mailen naar: vanessahilwig@gmail.com

Na aanmelding ontvang je uiterlijk vrijdag 20 mei een bevestigingsmail.

Algemene informatie

woensdag 25 mei 2022 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
Natuurtuinen Jekerdal, Drabbelstraat 7, Maastricht
Nederland
Google Maps image