Maasduinen
Duurzaamheid
Vanaf
vrijdag05nov202109:00

Natuurwerkdag

Aanmelden via: www.natuurwerkdag.nl

Doe mee aan de Natuurwerkdag 2021

Vrijdag 5 en zaterdag 6 november a.s.
Aanmelden via: www.natuurwerkdag.nl

Organisatie

Al 20 jaar organiseert LandschappenNL samen met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties elke eerste zaterdag van november de Natuurwerkdag. Het grootste vrijwilligersevenement in het groen! Op meer dan 400 locaties verspreid door het hele land zetten jong en oud zich in voor natuur en landschap en dragen zo bij aan een groene leefomgeving. Dit jaar is het mogelijk om op twee dagen mee te doen, op vrijdag 5 en zaterdag 6 november.

Samen voor Biodiversiteit

Iedereen kan meedoen aan de Natuurwerkdag, ook als je geen ervaring hebt met klussen in de natuur. Het is een mooie manier om kennis te maken met het werken in de buitenlucht en iets te doen voor natuur en landschap in Nederland. De activiteiten op de Natuurwerkdag bestaan uit kleinschalige onderhoudswerkzaamheden zoals zagen, snoeien, hooien, schoonmaken van paden en poelen, knotten van wilgen, verwijderen van riet, bloembollen planten en insectenhotels maken. Samen dragen deelnemers bij aan meer biodiversiteit in de natuurgebieden en in eigen buurt.

Vrijwilligerswerk

Met de Natuurwerkdag hopen we ook deelnemers te inspireren vaker in de natuur aan de gang te gaan als vrijwilliger. Als vrijwilliger kan je naast de Natuurwerkdag ook de rest van het jaar je inzetten voor natuur bij I.V.N. Maasduinen. O.a. bij de volgende werkgroepen: “Natuurpad Volg de Das”, “scharrelkids smokkelpad”, of bij onze beheerwerkgroep.

Voor meer info raadpleeg dan onze website, volg ons via facebook of lees de nieuwsbrief.

Samenwerking

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL. De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse jeugdbond voor Natuurstudie.

Onze werklocatie dit jaar: Het “Poalingven”

De natte heide nabij "het Poalingven" dreigt te worden overwoekerd door opslag van o.a. berk en grove den. Om de heide open te houden is het belangrijk om de jonge boompjes te verwijderen.

Werkzaamheden: dennen knippen of zagen, berken trekken of uitsteken. Een deel van de grotere berken mag gezaagd worden met handzaag. Alles in hopen of in bosrand verwerken. We helpen de natte heide met klokjesgentiaan en de hagedissen.

In 2011 kreeg de Ravenvennen van De Vlinderstichting de status ‘Libellenreservaat’, destijds het tweede van Nederland. Hiermee is lang niet alles gezegd over dit gebied, maar het geeft wel aan waar de Ravenvennen in elk geval erg belangrijk voor is. Het gebied van bijna 400 hectare bestaat uit enkele tientallen vennen omringd door heide en droog naald- en loofbos. Naast diverse wandelroutes, fiets- en ruiterpaden is er ook een speciale ‘libellenroute’ die u kennis laat maken met deze boeiende groep van insecten.

Aanmelden graag z.s.m., in ieder geval vóór donderdag 4 november a.s., via www.natuurwerkdag.nl (kies vooral de juiste locatie en vol is vol)

Algemene informatie

vrijdag 5 november 2021 - 09:00 tot zaterdag 6 november 2021 - 15:00
Contactpersoon: 
Henk Wennekers

Meer activiteiten in Maasduinen