Maasduinen
(Zoog)dieren
Op
vrijdag24mrt201719:30

bevers in Limburg

Lezing en film over bevers

 

Presentatie: Willy de Koning (Sittard)
Aanvang 19:30 uur in ons clublokaal Rozenhof 1, 5941 EX in Velden.

Op deze avond wordt ook de door haar gemaakte documentaire “Bevers in Nederland” vertoond.

Al sinds 2007 volgt en filmt Willy de Koning bevers. Veel in Limburg maar ook in bijvoorbeeld de Biesbosch. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal en opgedane kennis heeft ze een documentaire samengesteld met een compleet verhaal over het leven van de bever.

Dat is af en toe heel verrassend, zelfs voor de kenners. Met beelden van een bever die gevlucht voor het hoge water bovenop de burcht zit, met aandoenlijke geluidjes van jonge bevertjes vanuit een burcht, knuffelpartijtjes tussen volwassen bevers en hun jongen, bevers die op hun gemak de vacht verzorgen of bevers die zich onbespied wanend heel rustig over land lopen.

Tijdens de lezing gaat ze in op de leefwijze van de bever, z’n uiterlijke kenmerken, de vele soorten sporen die het dier achterlaat, de leefomgeving, z’n aanpassingsvermogen en de invloed van de bever op z’n omgeving. Verder komen de oorzaken van het verdwijnen van de bever, zo’n 200 jaar geleden, aan de orde en de herintroducties die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw plaatsvonden.

Over de belevenissen met bevers, tijdens de talloze uren aan de waterkant, valt natuurlijk ook van alles te vertellen. In 2015 werkte de natuurfilmster mee aan de bioscoopfilm “Holland, Natuur in de Delta waarvoor ze beeld- en geluidsopnamen maakte.

Verder neemt Willy de Koning tal van ‘beverattributen’ mee, zoals een jas van beverbont, bevertanden en een beverschedel, beverknuffels, beverkeutels, takken met knaagsporen en boekjes over bevers. Voor geïnteresseerden zijn er gratis beverfolders om mee naar huis te nemen.

Deze avond zijn verschillende dvd’s van Willy de Koning over het leven van de bever te koop.

In 2012 kwam bij KNNV-Uitgeverij een boek van Willy de Koning uit over haar belevenissen met bevers, ‘Avonden aan de Waterkant’ getiteld. Het boek heeft 144 bladzijden, is voorzien van illustraties en kost € 7,00.

Foto: Willy de Koning

 

 

 

 

 

 

 

Algemene informatie

woensdag 1 februari 2017 - 04:00