On-gewone pad

Ook dit jaar (2020) was IVN-lid Erik een van de meest enthousiaste helpers bij de paddentrek op de Waalbandijk bij Boven Leeuwen. Op 19 maart berichtte hij: Net een rondje gelopen; ik telde 13 gewone padden, 1 groene kikker, 7 dode padden en 1 ?? (zie foto)
Dit is een ongewoon exemplaar dat niemand van ons eerder had gezien. Is het een knoflookpad maar de tekening doet ook denken aan een groene pad?

Een deskundige van RAVON gaf het antwoord: het is een gewone pad maar dit is een kleurvariant die je niet zo vaak tegen komt. De kenner baseert zich hierbij op de duidelijk zichtbare paratoïden, dat zijn de gaatjes van de gifklieropeningen op de kop achter de ogen (zie pijlen) die alle amfibieën hebben. Die zijn bij de gewone pad juist altijd goed zichtbaar. 

Om te kunnen determineren is het ook handig als je de vorm van de pupillen kunt zien, die van de gewone pad zijn horizontaal, bij andere soorten soms verticaal. Maar het is niet goed om in het donker met een felle lamp direct in de ogen van de amfibieën te schijnen.

pad met paratoïden