Foto van de maand augustus 2021

Dit jaar besteedt Cor Groot veel aandacht aan macrofotografie. Met veel geduld levert het prachtige beelden op. Cor vertelt:

Fietsend door een plassengebied zie ik boven een vennetje een grote bruine libelle zijn rondjes vliegen. Ik besluit af te stappen en eens te proberen om een foto te maken. Ik ga in een opening in het riet tussen de munt en het koninginnekruid zitten. Ik heb vrij zicht op het water en voor mij staat in het water een afgebroken rietstengel, vaak wordt zo’n plek door libellen als uitkijkpost gebruikt. De grote bruine libelle (een bruine glazenwasser) blijft, waarschijnlijk op zoek naar een vrouwtje, gestaag zijn rondjes vliegen. Maar vertikt het om eens stil te gaan zitten. Maar plots duikt er voor mij op de rietstengel een tandem op. Een tandem van lantaarntjes, twee prachtige slanke blauwe juffers. Het mannetje heeft het vrouwtje vastgeklemd om haar te bevruchten.

Lantaarntjes
Het lukt me om van dicht bij een aantal mooie foto’s te maken. Terwijl ik even later de foto’s op het schermpje van mijn camera terug kijk zie ik vanuit mijn ooghoeken iets bewegen. 

sabelsprinkhaanLangzaam draai ik mijn hoofd en zie ik van achter een stengel een sprinkhaan mij wantrouwig aankijken. Allebei blijven we doodstil zitten. Even later besluit de sprinkhaan, mij scherp in de gaten houdend, langzaam verder omhoog te kruipen. Blijkbaar denkt hij dat ik geen gevaar voor hem ben want uiteindelijk kruipt hij langzaam op een blad. Heel langzaam breng ik de camera voor mijn ogen en slaag erin een aantal foto’s te maken. En zo “genieten” wij beide een aantal minuten van elkaars aanwezigheid tot dat hij besluit om maar eens verder te springen.
En ik spring op mijn fiets met weer een prachtige natuurbeleving op zak.