Raadplaatje

Weet jij het raadplaatje?

In de Manie verschijnt een foto als raadplaatje.

De oplossing van elk raadplaatje kun je daarna hieronder vinden.

Manie 143: 

paardenbloemWie kent de paardenbloem niet, een alledaagse gele bloem die overal is te zien. Als je meer op haar inzoomt word je verrast door de schoonheid en de ingenieusiteit van hoe de bloemzaden worden verspreid.

Vanaf april zie je op grote afstand al de goudgeel gekleurde weilanden, de veroorzaker van deze kleur is de Paardenbloem, Taraxacum officinale. De Paardenbloem groeit overal en menig gazonbezitter zit er mee in de maag, daar wordt deze zelfs als onkruid bestempeld. Door de penwortel is deze moeilijk te verwijderen. Paardenbloemen behoren tot de composieten, hebben rozetten en grote veerdelige bladeren, een bladloze onvertakte stengel en een geel bloemhoofdje met daarop honderden lintbloemen. Het zijn planten met wit melksap. Vruchtvorming en bloei zie je vaak tegelijkertijd: het goudgele veld heeft dan een witwazig aanzien door de pluizenbollen van de Paardenbloem. Na rijping worden de vruchten aan witte uit haren bestaande 'parachuutjes' verspreid. Deze haren noemen we pappus.

Wat zie je op het raadplaatje? Een gedeelte van de bloembodem wat lijkt op een kussen met daarop nog enkele nootjes (de vruchten). Daaronder zie je de paardenbloem met nog enkele aanwezige parachuutjes.

Mocht je interesse zijn gewekt kun je nog veel meer lezen op de site van “flora van Nederland” via de link https://www.floravannederland.nl/planten/
paardenbloem
.

En natuurlijk is dit het allerleukste……… dan mag je een wens doen.

paardenbloem

 

Bron: Floravannederland.nl 

Foto’s Miriam Pietz