Maas en Niers
Insecten
dinsdag30jan2018

Teken volop actief door 't warme weer

VOOR ANDROID: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.ddt.tick

VOOR IOS: https://itunes.apple.com/nl/app/tekenbeet/id894584051?mt=8&ign-mpt=uo%3D4

Vijf tips om een tekenbeet te voorkomen 

Geplaatst op: 5 april 2018

Nu de zon langer schijnt en de temperatuur stijgt, komen ook de teken weer tevoorschijn. Ga je lekker de natuur in? Lees dan deze 5 handige tips over hoe je een tekenbeet kunt voorkomen.

1. Gebruik DEET
Als je de natuur in gaat, kun je je insmeren met DEET. De kans op tekenbeten wordt hierdoor kleiner.
DEET is te koop bij apotheken en drogisten. Lees de aanwijzingen op de verpakking goed door voor je het middel gebruikt.
Het kan zijn dat je huidproblemen krijgt. Is dit het geval, dan kun je DEET het best smeren op je schoenen, sokken en het onderste deel van je broekspijpen.

2. Blijf op de paden.
Misschien heb je wel eens gehoord dat teken zich vanuit bomen op mensen laten vallen. Dat is niet waar.
Teken zitten vooral in het struikgewas, tussen bladerlagen en in hoog, schaduwrijk gras. Als je op de paden blijft tijdens een wandeling wordt de kans op een tekenbeet daarom kleiner.

3. Draag lichtgekleurde, huidbedekkende kleding.
Als je lichtgekleurde kleding draagt valt een teek snel op en kun je hem verwijderen voor hij onder je kleren kruipt en je bijt.
Ook is het belangrijk dat de kleding je lichaam goed bedekt. Dit maakt het moeilijker voor de teek om bij je huid te komen.

4. Trek Bugsox aan
Teken komen vaak via je broekspijp op je huid. Het is daarom belangrijk je benen en je voeten goed te beschermen.Door speciale Bugsox te dragen kunnen teken niet naar boven kruipen. De sokken zijn geïmpregneerd waardoor de teek na een tijdje dood gaat in de sok.

5. Controleer zodra je thuiskomt
Ondanks al je inspanningen kan een teek toch besluiten met je mee te reizen. Controleer jezelf daarom altijd direct bij thuiskomst. Wacht niet tot je onder de douche staat, want dan heeft de teek meer tijd om zich vast te bijten. Controleer de warme plekken van je lichaam extra goed, zoals je liezen, bilspleet en oksels. Ook is het goed de randen van je ondergoed te onderzoeken en net onder je haargrens in je nek te kijken. Teken zijn erg klein, als je het niet kunt zien kun je een spiegel en een loep gebruiken.

Toch gebeten?
Als je dan tóch te grazen bent genomen door een teek, moet je hem direct verwijderen.