Maas en Niers
Vogels
dinsdag02feb2021

Kerkuilen in de steenfabriek

In 2008 stopte de steenfabriek aan de Bloemenstraat in Milsbeek met het fabriceren van bakstenen. Sinds die tijd staat het complex leeg en  geleidelijk  raakte het meer en meer in verval door vernielingen en de weersinvloeden. Het dak zit dan ook vol gaten en omdat er op meerdere plaatsen asbest ligt wil de huidige eigenaar, de firma Wienerberger de asbestdaken  saneren en uiteindelijk het gehele complex gaan slopen.

steenfabriek

Omdat er al jaren kerkuilen rondvliegen en nestelen moet ingevolge de Wet Natuurbescherming  tijdig voor vervangende nestgelegenheid worden gezorgd.

Wij van de vogelwerkgroep IVN M&N hebben er al geruime tijd  een nestkast hangen in de grote hal en deze zal verdwijnen tijdens de sloop van het complex.

In augustus 2020 kwam van de ecoloog van Wienerberger  dan ook het verzoek  aan IVN M&N om mee te denken en te assisteren bij het aanbieden van vervangende nest-verblijfplaatsen voor de kerkuilen. Na inventarisatie van het gehele terrein samen met deze  ecoloog  is besloten  dat we vier nieuwe nestkasten plaatsen. Twee aan de binnenzijde in de nok van de oude kantine en de werkplaats. Deze gebouwen blijven behouden . Hiervoor moeten er wel  twee invliegopeningen aan de buitenzijde in de gevel gemaakt worden. De andere  twee kasten  komen aan de schoorsteen die ook blijft staan.

uilenkastAfgelopen weken is door leden van de Vogelwerkgroep dan ook flink geklust, zagen, timmeren, plakken en verven.

De vier nestkasten zijn net voor de Kerstdagen geplaatst en nu afwachten of de kerkuilen ze weten te vinden en accepteren.

De asbestsanering van de daken en verdere sloop van het complex zal vermoedelijuilenkastk in de komende maanden en het voorjaar gebeuren.

   Jos Ballast