Maas en Niers
IVN
vrijdag16mrt2018

IVN Natuurcursus

De cursus Natuurbeleving is bestemd voor iedereen die meer wil weten van natuur en landschap in en rondom het stuwwallenlandschap, het Maasduinengebied en het Maasheggengebied. Kortom de natuurgebieden van Molenhoek t/m Bergen. Een uniek landschap waarin de invloed van de natuur en mens waarneembaar is. Een landschap waarin plant en dier een leefplek heeft gevonden en een levend landschap waarvan we optimaal mogen genieten. 
De cursus is voor mensen die vaak al jarenlang in dit gebied wonen, maar nu wel eens wat meer willen weten van de omgeving. Maar ook voor natuurliefhebbers die hier pas zijn komen wonen is dit een ideale gelegenheid om snel kennis te maken met hun nieuwe leefomgeving. Een grote voorkennis is niet nodig, interesse en motivatie is belangrijker. Onze doelstelling is uw eigen natuurlijke omgeving beter leren kennen. 
De natuur in Noord-Limburg is uniek en veelzijdig. Ingeklemd tussen de Maas, het Reichswald en de Maasduinen. Het stroomgebied van de Maas met haar uiterwaarden en Maasheggenlandschap. Deze gebieden herbergen ieder een geheel eigen flora en fauna. 
De cursus omvat thema-avonden en excursies.
Op de lesavonden behandelen we de landschapstypen en het ontstaan hiervan en onder meer vogels, zoogdieren, struiken en bomen, wilde bloemen en planten, insecten, amfibieën en ook natuurontwikkeling en natuurbeheer en natuur rondom uw huis. Sommige onderwerpen worden als practicum gegeven. Tijdens de excursies wordt de theorie zichtbaar.
We zien waarom sommige planten en dieren juist wel in dat gebied voorkomen en waarom andere soorten juist niet.
Er is ook ruimte om vanuit deelnemers wensen in te brengen.
We bekijken: het stuwwallenlandschap van de Sint-Jansberg in Milsbeek/Mook, het rivierduinenlandschap van de Maasduinen in Afferden en de Maasheggen. 
De cursus wordt in de maanden april en mei gegeven. Er zijn vijf lesavonden in het clubgebouw van IVN Maas en Niers, Kampweg 10 te Gennep.  De locatie van de drie excursies wordt op de voorafgaande lesavond bekend gemaakt en worden gehouden op zondag- en/of zaterdagochtenden. 
Kosten bedragen (incl. cursusmateriaal, koffie/thee) € 20,- voor IVN-leden, niet-leden betalen €40,- (tevens een jaar gratis lid).
Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers. Voor meer informatie en aanmelding (tot uiterlijk 1 april 2018) kunt u mailen met cursuscoördinator Marian Vink, e-mail: wandelen-ivnmn@live.nl