Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid
Maas en Niers
Kind & Natuur
dinsdag12sep2017

Groentjesweekend 2017

Groentjesweekend 2017

Groentjesweekend 2017Wat ooit begon als extraatje wegens het 15-jarig bestaan van "de Groentjes", is een mooie traditie geworden. Het laatste weekend van de zomervakantie is "Groentjesweekend"! Dit jaar al voor de 6e keer.
Telkens heeft het weekend een thema, we hadden al eens het thema sterren en planeten, vorig jaar waren de nachtvlinders aan de beurt en dit jaar was er gekozen voor dieren van het donker.
Vleermuizen en uilen.
Op vrijdagmiddag 25 augustus kwamen 17 Groentjes met hun slaapspullen en zelfgemaakte slingers naar het Leger.
Het lokaal veranderde in een slaapzaal. En de kapschuur werd met de slingers gezellig gemaakt.
Toen werd het tijd om het veld in te gaan. In 4 groepjes onder leiding van 1 of 2 IVNers ging het op zoek naar Groentjesweekend 2017100 soorten in de natuur op het oude natokamp. Loeppotjes, schepnetjes, waterbakken, opschrijfspullen en zoekkaarten namen we mee.
Afgesproken was dat de kinderen de gevonden diertjes, planten en paddenstoelen een zelfverzonnen naam zouden geven. Zo leer je heel goed kijken naar details!
Al gauw werd er een heel bijzondere sprinkhaan gevonden. 
De Blauwvleugelsprinkhaan, als die wegspringt en opvliegt lijkt het wel een vlinder. We vingen er 4 en lieten die bij het Leger weer vrij, want iedereen moest deze mooie vondst toch kunnen bekijken.Groentjesweekend 2017
Ondertussen was Martha met haar man Paul in het Leger al begonnen met pannenkoeken bakken. Een hele klus, voor deze hongerige Groentjes en begeleiding bakten zij 71 heerlijke pannenkoeken.
Na het lekkere eten, er was natuurlijk ook een grote pan zelfgemaakte soep, ruimden we met zijn allen de etensboel op en konden we het avondprogramma gaan voorbereiden.

Op 4 verschillende plekken werd een onderwerp behandeld. 
In de bieb konden de kinderen het mini vleermuismuseumpje, geleend van het natuurmuseum in Nijmegen, bezoeken. Hier zaten Ida en Peter ook om allerlei (moeilijke) vragen te beantwoorden.
In de keuken waren Fransanne, Martha en Dorien druk met braakballen pluizen. Onder de binoculair konden prachtig de muizenkaakjes en andere botjes bekeken worden. 
Onder de kapschuur waren de 2 andere activiteiten.
Elma had een heel oude prachtige opgespannen vleermuis meegenomen. En ook een werkstuk van haar vader, een opgezette vleermuis met daarom heen alle insecten die door de vleermuis gegeten wordt. Ook kon er hier een kort filmpje over de vleermuis geGroentjesweekend 2017keken worden. 
Op het schoolbord schreven we nog alle soorten die we die middag hadden gevonden.
Aan de andere kant in de kapschuur werd er geknutseld en getimmerd. Vleermuizen werden gevouwen en er werd per groep 1 vleermuiskast gemaakt. Nu hebben we dus 4 vleermuiskasten, we gaan daar nog een paar goede plekken voor zoeken om ze op te hangen.

Toen alle Groentjes deze activiteiten hadden gedaan, was het nog even tijd om samen een korte donkerwandeling te maken.
Daarna werd er nog spontaan levend stratego gespeeld door de kinderen. Rond 23.00 uur was het toch echt bedtijd. 

De volgende dag, opstaan om 8 uur en de bedden opruimen. Samen weer tafel dekken en de oudste jongens bakten voor iedereen een eitje.
Allemaal maakten ze een lunchpakketje omdat we tussen de middag in de speeltuin bij het Eendenmeer zouden gaan eten.
Even na 9 uur vertrokken we naar het Vogelasiel in Nieuw-Bergen.Groentjesweekend 2017
Daar werd hard gewerkt door de Groentjes. Hokken werden schoongemaakt, vijvers moesten leeg en er moest honing geslingerd, want Ger is ook imker!
Ger Welbers van het vogelasiel trakteerde ons op zelfgebakken cake, koffie en limonade. Daarna gingen we mee met Ger die een torenvalk weer de vrijheid ging geven. Helaas had deze vogel zijn vliegbrevet nog niet en moest mee terug naar het asiel.
De 6 jonge wilde eenden die de Groentjes daarna los mochten laten in de vijver in Nieuw-Bergen konden al wel goed zwemmen. 
Met Ger meteen maar afgesproken dat we volgend jaar weer komen!

Groentjesweekend 2017Toen werd het tijd om naar de speeltuin bij het Eendenmeer te gaan.
Het leukste daar vond ik, dat de meeste Groentjes niet naar de speeltoestellen gingen, maar wel in de boom klommen.
Het was een fijne lunchpauze. De begeleiding kon even lekker met elkaar aan de picknicktafel zitten en ondertussen at iedereen een boterhammetje of een stuk fruit.

Om 13.30 uur was er afgesproken met Rik van R-adventure. Samen met zijn vrouw neemt hij op ons verzoek al voor de 2e keer het laatste onderdeel van het Groentjesweekend voor zijn rekening.
Onder de bomen bij het Leger stonden de onderdelen van het eindspel al klaar. Rond 15.30 uur kwam het 6e Groentjesweekend weer tot een goed einde.
Wij kijken er met een heel goed gevoel op terug.

Bedankt iedereen die geholpen heeft en ook de kinderen bedankt dat het zo gezellig was! Trots op jullie!

Myriam.