Maas en Niers
Natuur in de Buurt
maandag26okt2020

Groentjes Kastanjewandeling 2020

Hallo allemaal.

Op zaterdagmiddag 24 oktober maakten we een heerlijke tocht over de Sint Jansberg met de Groentjes. Groentjes Kastanjewandeling 2020We liepen met 4 groepjes van 3 kinderen en elk groepje had een eigen gids. Mooi volgens de coronaregels. Elk groepje kreeg een lijst mee, waarop allerlei dingen die er onderweg te ontdekken waren aangekruist moesten worden. Ook werden er scharrelkids paddenstoelen-zoekkaarten en IVN-spiegeltjes uitgedeeld. Ieder kind een eigen setje.

Herfst op de St. JansbergWe verzamelden op de parkeerplaats van de Diepen en staken samen voorzichtig de weg over naar de ingang van het bos. Wat hadden de kinderen weer goede speurneuzen, want ze vonden alle onderwerpen van de lijst en nog veel meer! Dennenappels, beukennootjes, beukengalletjes en 1 groepje vond wel 6 verschillende soorten paddenstoelen op 1 stronk. Mestkevers werden met een loepje bestudeerd en ze zagen ook een doolhofzwam. 

Kleine en grote kikkers werden natuurlijk even opgepakt en weer vrijgelaten. Er was een roze paddenstoel en er vlogen staartmeesjes aan de rand van het bos. Uit een eikeltje zagen we al een worteltje groeien, met het sap van de inktzwam konden een paar kinderen hun naam op de achterkant van de lijst schrijven. Bovenop de berg, langs de tweelingboom, liepen we naar de spannende heksenkring. Een bijzondere plek op de Sint Jansberg. Verderop bij de Mammoetboom vertelden we over hoe deze boom hier terecht is gekomen. Meer dan honderd jaar geleden, met de boot helemaal uit Amerika. In die tijd stond daar nog een landhuis waar de baron woonde. De mammoetboom heeft een hele dikke zachte bast, daar trainden vroeger de in Amerika de boksers op. Groentjes moesten dat natuurlijk ook even proberen. maar zonder bokshandschoenen doet het toch een beetje pijn.

We liepen langs de restanten van de tuinmuur en kwamen beneden bij de meertjes uit. Wat is het hier mooi in de herfst. Op de terugweg hebben we met zijn allen aan de voet van de grote eik nog een bospoppetje gemaakt. Een kind maakte er nog een kleintje bij. 

De 2 uurtjes die we gepland hadden voor deze wandeling waren zo voorbij. Het was heerlijk om te zien hoe vrij deze kinderen zich door de natuur bewegen en niet vies zijn van een beestje, plantje of paddenstoel!

Dorien, Hennie, Ida en

Myriam van Breevoort

jeugdcoördinator Maas en Niers