IVN Maas en Niers
Kind & Natuur
zaterdag16mrt2019

Boomplantdag 2019

Woensdag 13 maart 'Boomfeestdag'!

We plantten 5 wilgen aan de Mergeldijk in Heijen. Samen met groep 5/6 van basisschool de Heggenrank.Boomplantdag 2019
2 weken vooraf schilderden de kinderen in de stralende zonneschijn de boompalen in vrolijke kleuren. Op de dag dat we gingen planten was het onstuimig weer, wind en buien .

Om 8.30 uur was hetIVN boomfeestteam al op de school aanwezig en kon het feest beginnen! De kinderen kregen

Boomplantdag 2019 allemaal een boomschijfhangertje met hun naam erop gegraveerd omgehangen en er werden 5 groepjes gemaakt. De IVN-ers hadden een leuk programmaatje voorbereid. Op de route van de school naar de plantlocatie ging het via het Kasteel Heijen.
Er waren mooie afspraken met de gastvrije kasteelheer gemaakt. Geen enkel probleem om met de kinderen over het terrein en door de wei te gaan. 

De verschillende opdrachten voerden de kinderen in kleine groepjes uit. Heel fijn dat er gebruik gemaakt mocht worden van allerlei beschutte plekken. Zo kon er in het opgeruimde rookhok naar een mooi verhaal van Els Baars geluisterd worden, over: "Waarom de bij sterft als zij steekt".Boomplantdag 2019

In de riante carport werkten de kinderen aan een gezamenlijk schilderij om op school op te hangen als aandenken aan deze bijzondere dag. Op de tafel onder het afdak, met zicht op de uiterwaarden van de Maas, lagen stiften en wensblaadjes met een touwtje eraan. Ieder nam een blaadje en schreef een wens en tekening op een blad. Deze hingen we in de bomen die geplant werden.
Om 10 uur waren we met zijn allen op de Mergeldijk, de bomen (5 wilgen) lagen al te wachten. De mannen van de Boomplantdag 2019gemeente hadden gelukkig al de diepe kuilen gegraven. De wethouder hield een toespraakje en daarna werden de bomen door de kinderen geplant. Het waaide hard en de regen dreigde. Toch was het een enorm feestelijk gezicht om de kinderen, geholpen door de mannen van de gemeente, bezig te zien met het planten van de wilgen!
Om 11.15 uur waren we allemaal weer terug bij de school waar wij lekker warme koffie kregen terwijl de kinderen de klas ingingen. Daar hebben we nog even een nabespreking met elkaar Boomplantdag 2019gehouden en de presentjes uitgedeeld. Een boomfeestdag-sleutelhanger en een boomfeestdag-polsbandje voor allemaal. Voor de school gaven we een paar zelfgemaakte wilgentenen vogelvoedermandjes.

Het was weer een geslaagde boomfeestdag voor groot en klein!

het BFD-team

Peter, Hennie, Aline, Elma, Jan, Ger en Myriam.