Maas en Niers
Vogels
donderdag21dec2017

Blauwe kiekendief in het Koningsven

Blauwe kiekendief in het Koningsven

http://www.koningsven.nl

Bron: Natuurmonumenten

https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgi...

Blauwe kiekendiefHet winterweer in Europa zorgt ervoor dat de blauwe kiekendieven warmere oorden opzoeken. De vogels die wij in de winter in ons land aantreffen komen voor het merendeel uit het nog koudere Scandinavië. Ze trekken in oktober naar West- en Zuid-Europa. In maart vliegen ze weer terug. 

Al minstens een week vliegt een van die noordelijke blauwe kiekendieven in het natuurgebied Koningsven vlakbij Sint-Jansberg. Het is een prachtig gezicht als je hem ziet!

Het blauwgrijze mannetje komt hier waarschijnlijk al jaren. Hij profiteert hier van het voedselaanbod in de weilanden. Je kunt komen kijken, al mag je het natte natuurgebied Koningsven niet in om naar hem te speuren. Maar ook rond de Sint-Jansberg maak je kans hem in de lucht te zien vliegen. Vergeet je verrekijker dus niet!
Waarom de kiekendief voor dit gebied kiest…
Op het menu van de blauwe kiekendief staan kleine zoogdieren (vooral woelmuizen) en konijnen. Die zijn in het kleinschalige landschap met akkers en weilanden rondom Sint-Jansberg volop te vinden.

Over Het Koningsven.
Onderaan de Sint-Jansberg ontstaat sinds een aantal jaar een moerassig gebied, Het Koningsven. Dankzij een natuurontwikkelingsproject krijgt natte natuur hier weer een kans. Het Koningsven was ooit één van de mooiste moerasgebieden van Nederland. Je kunt natuurgebied Koningsven zelf niet in, maar er liggen verschillende wandelroutes in de omgeving.