Tuinenreisje

Vrijdag 16 juni 2017, georganiseerd door de Kruidentuinwerkgroep

 
Al jaren organiseren Leo en Rita Schilderman het jaarlijkse tuinenreisje. We hebben weer hele mooie, bijzondere tuinen gezien.
Om 8.15 uur verzamelen op het Pastoor Dieverplein. We gaan met 3 auto’s en 10 deelnemers.
We blijven dit jaar dicht bij huis. De bezochte tuinen liggen onder Haaksbergen.

De eerste tuin was meer een park. Het behoort dan bij ook bij de professionele activiteiten van de eigenaar. Zij ontwerpen natuurlijke speeltoestellen en natuurlijke tuinen.
Het was ongeveer 3 ha groot met een grote diversiteit aan flora en kunst. Er was een hele grote vijver met een “natuurlijke” brug en een stukje bos. Het laat echt zien, wat zij kunnen. Deze tuin is ontstaan uit de traditionele hovenierstuin, maar na een aantal jaren zijn zij overgestapt naar een andere benadering, nl. de natuurtuin. De tuin was dan ook ongeveer 30 jaar oud.
De tweede tuin was dan wel veel kleiner, maar ook heel mooi en we werden gastvrij ontvangen met koffie met wat lekkers erbij. Ook dit was het resultaat van jaren werk.
De derde tuin was weer een grote en aangevuld met keramische kunst, gemaakt door de eigenaresse. De kunstwerken zijn te koop.
De vierde tuin was ook weer een grote tuin. Onderverdeeld in een stuk gecultiveerde tuin met daarom heen weidebloemvelden en vijvers. Ongeveer 3 ha in totaal.
Van het gecultiveerde deel is de ene border van de heer des huizes en de andere van de vrouw des huizes. Het is echt een levenswerk wat in de loop van tientallen jaren is ontstaan.
Ook hier weer een hartelijk ontvangst met koffie en een eigen gebakken lekkernij.
Deze dag werd afgesloten in een restaurant in Haaksbergen, waar we van een lekker dagmenu hebben genoten.

tuinenreisje

Dinsdag 20 juni 2017, bezoek tuin van. Fam. v. Bakel in Denekamp

 
Om 9.30 uur verzameld bij Carla Oostrik. Op de fiets vertrekt het groepje dames via een mooie route door het Lutterzand naar Denekamp.

Daar werden we aller hartelijkst met koffie en eigen gebakken cake ontvangen. Daarna de tuin bekeken. Zij zijn gespecialiseerd in sneeuwklokjes, zij hebben meer dan 100 soorten. Hoewel er in dit jaargetijde geen sneeuwklokjes meer zijn, was er nog genoeg te zien en te genieten. Naast de sneeuwklokjes heeft de Helleboris ook hun speciale aandacht. Daarbij mooie volgroeide bomen en struiken.
We hebben er van genoten. Daarna weer naar huis. Het was de bedoeling een halve dag onderweg te zijn. We waren echter tegen 16.00 uur weer in Losser.

Anke Polman