Rondje-duivelshof (juni 2017)

Het voorjaar is droog en met een paar heel warme dagen geëindigd. Het resultaat van de droge periode is, dat de beken droog staan en ook in de grachten staat geen water meer.
Dat de gracht al droog staat, is vroeg. Meestal gebeurt dat pas een maand later. Gelukkig zijn er nog wel een paar poelen, waar water in staat, want dan hebben de kikkervisjes van de Groene Kikker daar nog de kans om in kikkertjes te veranderen en op het droge te leven.

De zomer is wisselvallig begonnen met buien en temperaturen van rond de twintig graden. Eigenlijk heel normaal, maar nattigheid verveeld vlug.
Maak je binnenkort een rondje over Duivelshof dan kun je zien, dat de bosbessen rijp zijn en als ze op een zonnige plek staan, dan zijn ze lekker zoet. Ook de wilde framboosjes zijn rijp en ook die zijn lekker.
Voor de bramen is het goed, dat er wat regen gevallen is. Dan kunnen die nog wat dikker worden, want rijp zijn die pas begin augustus.
Van het natuurgebiedje langs de Lutterstraat is de grote bult grond afgevoerd en is het niet afgeplagde deel omrasterd, zodat daar koeien kunnen grazen.
Meerkoeten hebben in het lage stuk naast de straat dit jaar weer jongen grootgebracht.

Van het afgegraven stuk is een deel gemaaid om het verder te verschralen en de resultaten worden al zichtbaar in de begroeiing. Er staan inmiddels meer soorten planten dan vijf jaar geleden. Er groeit al wat Dopheide en ook Stekelbrem heeft er groeiplekjes gevonden.

rondjeduivelshof01 Het aantal Gevlekte Orchideeën wordt ook langzaam groter en ze staan al in een groter gebied.
Een fleurige is ook het rose bloeiende Duizendguldenkruid (zie foto).

Om wat meer structuur in het gebied te krijgen, zijn uit een paar jonge Grove Dennen de koppen weggeknipt, zodat die bomen een meer struikachtige vorm krijgen.

rondjeduivelshof02Ook zijn dit jaar in het moerassige deel stukjes niet gemaaid en het gestrande piratenschip wordt langzaam maar zeker opgenomen in het terrein.
In het niet gemaaide deel en op de heideveldjes vliegen heel wat vlinders en de sprinkhaantjes beginnen ook al flink te groeien. Nu is nog niet te zien, welke soorten het zijn, maar na nog een paar vervellingen komen ze op kleur.
Kortom er is weer van alles te zien in de verschillende landschapsdelen van Duivelshof.
Dus wat let je, kom weer eens kijken.
Siebe