Rondje Duivelshof

Rondje Duivelshof.

We hebben een aardig droge periode achter de rug met soms een dag met veel zon. Jammer genoeg was ook dan de temperatuur laag, zodat lekker in de zon zitten/ liggen er niet bij was.

We hebben ook een paar warme dagen gehad, maar daarna werden de nachten weer koud en dat heeft veroorzaakt, dat veel bloemen en jonge uitlopers zijn bevroren. We moeten weer afwachten, hoe de struiken daarvan herstellen.

Meestal levert dit weer later minder vruchten op, minder groei en helaas vaak ook sterfte van planten, struiken en soms ook van een halve boom (die kant, waar de vorst overheen trok).

Zo’n wisselend-weer periode is ook voor veel kleine zangvogels een probleem. Die reageren vaak op een paar dagen warm weer door te beginnen met broeden, maar als de eieren dan uitkomen, zijn er geen rupsen en andere insecten om de jongen te voeren. Voor de muizenjagers is dit weer wel plezierig, want als de gras-en blad-groei stopt door de kou, zijn muizen gemakkelijker te zien. En zo heeft alles zijn voor en tegens en kunnen wij er gelukkig niks aan doen.

voorjaar

Zoals geschreven het is lang koud dit jaar en door de late nachtvorst zijn veel jonge uitlopers bevroren. Bomen en planten moeten hard werken om nieuwe knoppen te maken, want de paar die nog over zijn, leveren onvoldoende energie voor de hele boom/struik/plant.

Soms zie je ook gekke dingen, zoals deze grote vers afgebroken larixtak. Hij was gebogen gegroeid en heeft het vele jaren vol gehouden, maar nu werden al die nieuwe naalden hem toch te zwaar. Dus niet alleen door storm en sneeuw breken takken af.

larinxtak

Het heeft weinig geregend en dat is zichtbaar in de beken, want die staan nu al bijna droog. Voor kikkers en zo is dat niet zo erg, want die leggen hun eieren voornamelijk in poelen en daar zit nog genoeg water in, maar voor vissen is het wel verdrietig.

Doordat het koud is, verbruiken de bomen en struiken minder grondwater en daardoor zakt de grondwaterstand nog niet snel.

Als zo’n droge periode langer duurt, wordt het voor de landbouw wel lastig, want die heeft wel vocht in de bovenste grondlaag nodig. Daar wordt in gepoot en gezaaid en voor de kieming hebben de zaden vocht nodig. Nu hopen de boeren weer, dat er vlug veel water valt dat de bovenste grondlagen bevochtigt. Daarna mag het wel weer droog zijn, want anders zakken de machines weg.

En zo kijkt iedereen naar de lucht of buienradar of de “pluim”,  om te zien of er bruikbaar weer aankomt en “bruikbaar” is voor iedereen anders.

Maar als de dag- en nachttemperatuur een paar dagen wat hoger is, dan staan de ‘ouderwets’ beheerde weilanden ook zo weer vol met voorjaarsbloeiers.

elzemhaantje

Ook de elzenhaantjes zijn dan weer actief. Dit vrouwtje zoekt een plekje voor haar eitjes, die je kunt zien in het opgezwollen achterlijf. De zwarte larven, die er uit komen, eten het bladgroen van het blad en dan blijft er een nervenskelet over. De volwassen kevers eten blad en daardoor ontstaan de gaten.

spechtboom

Spechten kunnen trouwens ook aardig huishouden in de voet van een dode boom. Deze staat al scheef en hangt nog tegen een eik.

Ik hoop voor u allen, dat het weer, dat u bruikbaar vindt, op het juiste moment aanwezig is en dat u dan de schoenen of laarzen aantrekt om er op uit te gaan en nog te genieten van de vele kleuren groen in het landschap.Bijvoorbeeld in het Duivelshof met het uitzicht over de essen op het Dinkeldal en het dal van de Snoeyinksbeek. Nu kan het nog, want de mais is er nog niet.  

Siebe