Rondje Duivelshof

Nieuwsbrief maart 2017

We hebben dit jaar al weer verschillende soorten weer gehad. Hoge temperaturen voor de tijd van het jaar (de katjes van de Hazelaar zijn al weer geel), een pak natte sneeuw gecombineerd met wind, droge vorst, 30 mm regen in twee dagen en een stormdag. Maar vandaag (24-02) schijnt de zon en morgen komt carnaval.
Vanmorgen, na de storm, heb ik een rondje over Duivelshof gelopen en de paden weer vrij gemaakt van afgevallen takken en een omgewaaide Lijsterbes, zodat er dit weekend weer gewandeld kan worden.

doorgebogen bomen
Vanaf de paden is goed te zien, wat de verschillende soorten weer hebben aangericht.
De natte sneeuw heeft lange dunne bomen zo ver krom gebogen, dat ze niet terug kunnen veren. Ze blijven krom en vormen zo een soort boog. Meestal overleven ze het wel en het ziet er grappig uit. Aan de noordkant van het terrein, langs de Lossersestraat, is trouwens een heel stuk jonge opslag door de sneeuw voor een groot deel “plat” gelegd. Dat wordt op den duur een raar bosje.
Aan de andere kant van het terrein zijn bij sommige Grove Dennen delen van de “kop” afgebroken of zijn hele zware zijtakken afgebroken of gescheurd.

afgebroken den
Als dat in het bos gebeurt, dan doen we daar niets aan. Zijn de takken op het pad terecht gekomen, dan werken we ze naar de zijkant weg, zodat de paden begaanbaar blijven.
Als het er heel veel zijn en het geheel er echt rommelig uit gaat zien, dan werken we ze weg. Want wandelen en alleen maar dode takken zien, is niet aantrekkelijk.
De meeste schade is door de natte sneeuw veroorzaakt. De storm van 23 februari heeft niet veel nieuwe takken afgebroken.
Wie vandaag gaat wandelen, moet trouwens wel laarzen aan, want lage delen van de paden staan blank en daar is niets aan te doen. Het duurt ruim 24 uur en dan is het meeste water wel weer weg.
Maar vandaag staat de beek vol en is achteraan in Duivelshof een deel van het pad onder water verdwenen.
Ook het grachtensysteem stroomt over. Dat is te zien aan de hoofdstuw naast de toegangsweg. Over die stuw stroomt normaal nooit water, want het water wordt via een buis afgeleid naar een sloot, die door de bosweide stroomt en die komt dan blank te staan. Maar komt er meer water dan die buis naar de wei kan afvoeren, dan stijgt het water in de grachten en staan die ook vol. Dan pas stroomt het over de stuw de beek in. Die beek brengt het water dan helemaal naar de Dinkel en daar is te zien, dat het ook in Duitsland flink geregend heeft, want het hele Dinkeldal staat vandaag blank.
Dinkeldal overstroomd
Maar als u dit leest, is het alweer veertien dagen later en er valt gelukkig niet alle dagen veel regen en het stormt ook niet altijd. Dus kom rustig weer naar Duivelshof voor een vroege voorjaarswandeling en geniet van het landschap in het wisselende licht, de vogels en de eerste frisgroene planten.
Maar trek voor de zekerheid wel stevige waterdichte schoenen aan, want geasfalteerd is het er gelukkig niet.

Siebe