Losser
Kind & Natuur
woensdag15nov2017

Scharrelkids zoeken spinnen

Tijdens de scharrelkids-doe dag op 5 november kon er ook naar spinnen gezocht worden. De belangstelling was groot deze keer. Er waren drie activiteiten, om half twaalf, half één en half twee. Je kon aan meerdere activiteiten meedoen als er plaats was.

De eerste activiteit begon met wat gevangen spinnen uit potjes te laten zien, en laten zien hoe je spinnen in een potje kun krijgen met een kartonnetje. Daarna werden er spinnen gezocht onder de brugleuning van het viaduct. Daar zitten vaak spinnen omdat ze daar geen last van de regen hebben.

scharre;kids1scharrelkids2

 

 

 

 

 

Dat leverde heel wat spinnen op, die we op de picknicktafel eens bekeken. Ook gingen we nog even takken schudden: een doek voorzichtig onder een tak leggen en dan plotseling de tak heel hard gaan schudden. De spinnen (maar ook insecten) vallen dan op het doek, waar je ze gemakkelijk kunt vangen.

scharrelkids3

De tweede activiteit was spinnenwebben bekijken op de vogelkijkhut, eerst een paar stoffige trechterwebben, daarna bekeken we kaardespinwebben. Die zijn heel goed te zien op de zwarte vogelkijkhut omdat ze wit zijn met kroezige draden. Met een elektrische tandenborstel mochten kinderen proberen om de spin uit zijn schuilplaats te lokken. De spin denkt dan dat er een spartelend insectje in zijn web zit en komt daar op af. Dat lukte meestal goed, het was elke keer heel spannend.

De derde activiteit was het ingraven van vangpotjes. Er zijn namelijk ook veel spinnen die geen web maken maar gewoon op de grond jagen. Er werden vijf yoghurt-emmertjes ingegraven al of niet met hulp van de ouders.

scharrelkids4

De volgende dag werden door de spinnendeskundige (spiderman) de potjes opgegraven en bekeken. In alle potjes zat wel wat, behalve spinnen ook insecten. Daar werden foto´s van gemaakt. Van elk potje was genoteerd wie het ingegraven had, met emailadres, en zo konden de deelnemers foto´s toegestuurd krijgen van de beestjes in hun potje. De spinnen waren wolfspinnen, echte jagers die geen webben maken.

scharrelkids5

Dan was er nog een hooiwagen met een springstaart en een paar zwarte loopkevers .

scharrelkids6scharrelkids7

Wout Schuit